Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ПОСТОЯННАТА КОМИСИЯ ПО КОМУНАЛНИ ДЕЙНОСТИ СВИКВА ШИРОКА ДИСКУСИЯ, НА КОЯТО ЩЕ СЕ ОБСЪЖДАТ ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Постоянната комисия по комунални дейности към Общински съвет-Русе ще се събере на извънредно заседание в понеделник, 24.01.2011 г., от 14.00 ч. в Заседателната зала на Община Русе. Тема на предстоящата дискусия е въвеждането на система за видеонаблюдение по рисковите места в града (около учебните заведения, на оживени кръстовища и прави отсечки по централни русенски булеварди и пр.). Покани за участие в дискусията са отправени към кмета на Община Русе инж. Божидар Йотов, към началника на ОД на МВР –Русе комисар Светослав Първанов, както и към всички общински съветници, медии и граждани. Дискусията се осъществява по инициатива на председателя на Постоянната комисия по комунални дейности Мирослав Славчев, съгласувана с председателя на местния парламент доц. Васил Пенчев.
Според Мирослав Славчев поставянето на ограничаващи скоростта съоръжения тип „лежащ полицай” и „панички” отчитат минимален резултат. Доказателство за това е инцидентът в началото на декември в близост до Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев” – Русе. Председателят на комисията по комунални дейности припомня, че в много от големите градове не само е въведена система за видеонаблюдение, но вече са в ход и последващи действия като дистанционно регулиране на дължините на светофарните сигнали, съобразно автомобилния трафик. „Убедени сме, че въвеждането на промените трябва да се осъществят в партньорство между Община Русе и ОД на МВР-Русе. Именно чрез превантивното действие на автомобилите тип „паяк” и поставянето на скоби на автомобилите бе наложен ред в безразборното паркиране по улиците на град Русе”, коментира М.Славчев.

Това е трето по ред извънредно заседание, свикано по инициатива на Постоянната комисия по комунални дейности през този мандат. В края на 2008 година съветниците предизвикаха широка дискусия във връзка с безразборното паркиране по улиците на града. Година по-късно, отново на извънредно заседание бе дискутиран проблемът с бездомните кучета.