Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ПП ГЕРБ с декларация в местния парламент

На днешното 31-о заседание на Общински съвет – Русе беше представена декларация от името на групата общинските съветници от ПП ГЕРБ. Тя беше прочетена от зам.-председателя на Общинския съвет и на групата на ГЕРБ в местния парламент Наталия Кръстева.

Декларацията гласи:

„Уважаеми колеги, уважаеми съграждани,

         Ние, членовете на групата общински съветници от ПП ГЕРБ-Русе, остро осъждаме погазването на Конституцията на Република България, на установения правов ред в държавата, законността и разделението на властите, които са гръбнакът на всяка Демокрация.

         През последната седмица сме свидетели на безпрецедентно нарушаване на фундаментални принципи на Българската Конституция, на българското законодателство и на европейските демократични ценности.

         Извършените на 17 март арести на бившия премиер и настоящ лидер на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ Бойко Борисов, заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и бившия шеф на правителствената пресслужба, Севделина Арнаудова, които 24 часа по-късно бяха пуснати, буквално взривиха политическата сцена у нас. Те са сериозна индикация за целенасочена РЕПРЕСИЯ. Методите на работа на силовите структури, наложени от политическото ръководство ни връщат към мракобесните времена на комунизма. Нивата на престъпността гонят тези от 90-е години. И тази несигурност все повече се вижда от много български граждани.

         Историята не познава друг случай, в който премиерът да привика в кабинета си разследващи полицаи, да се самопредлага за свидетел по разследване, в което той не е страна, но пък е заинтересован да се саморазправи с лидера на опозицията. С какви правомощия българският министър-председател контролира, коментира и дори ръководи заедно с политическия ръководител на МВР дадено разследване?

         Уважаеми колеги, случващото се в момента е безпрецедентен политически натиск – незаконен и в противоречие на всякакви европейски ценности и норми. Въпросите, които все още витаят в общественото пространство са: Не беше ли това кризисен ПР на провалящото се правителство? Активно мероприятие или правосъдие? Какви по-дълбоки проблеми се опитват да прикрият управляващите, измествайки фокуса на общественото внимание?

         Точната дума, характеризираща действията на управляващите, е „Произвол”. Такова е всяко действие, извършено срещу български гражданин, в нарушение на закона. И няма значение кой е този гражданин, защото когато това се превърне в начин на функциониране на държания апарат, никой не е в безопасност! Под заплаха е върховенството на правото и правата не само на членове и симпатизанти на опозиционни политически партии, но и на всеки човек, дръзнал свободно да изрази своята позиция, която е в противовес с тази на управляващите.

         Остро осъждаме всяко действие на политическа репресия и политически полицейски произвол.

Тъжно е, че на фона на трагичните изпитания за Свободния свят и демокрацията страната ни днес изглежда жалка, объркана и неспособна да функционира като правова държава от ЕС. И така ще бъде, докато е в плен на безвремието на фалшивата промяна.

От високата трибуна на Общински съвет-Русе заявявам, че:

Нас не ни е страх!“