Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Председателят на Обс – Русе Иво Пазарджиев присъства на официалното откриване на Славейкови празници в Трявна

Четиридневните Национални Славейкови празници официално започнаха в Трявна. Събитието, което е най-значимото в културния календар на Община Трявна, се провежда от 1968 година насам и е под патронажа на президента на Р България Румен Радев. Тази година празниците бяха уважени от вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, която бе официално посрещната от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева. Председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев също беше сред официалните гости на събитието по покана на кмета на Община Трявна Силвия Кръстева.

Своята почит официалните лица отдадоха пред паметниците на Петко и Пенчо Славейкови в града, където поднесоха цветя в знак на признателност. На откриването присъстваха още Ралица Манолова – областен управител на област Габрово; Ивелин Стоянов – зам.-областен управител на област Габрово; представители на побратимените градове на Трявна от Жижардов, Полша и Бриенц, Швейцария, както и представители на сдружение “Дузлаж”; почетни граждани и съпруги на почетни граждани на Трявна; представители на общини, общински съвети, регионални институции, десетки жители и гости на града.

По традиция празниците започнаха на площад “Капитан Дядо Никола” с отслужване на водосвет от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий. Кметът на Община Трявна приветства всички гости и официално откри Националните Славейкови празници 2022. В своето слово Силвия Кръстева подчерта, че и днес въпреки всички изпитания, които наложи времето пред всички нас, тревненци са горди последователи на баща и син Славейкови и тяхното творчество трябва да бъде все така ревностно съхранявано и предавано във времето.

„Изключително удоволствие е да имам възможност да присъствам на Вашия празник и да споделя емоцията от името на местния парламент в Русе“ сподели още Пазарджиев по повод официалното откриване на Национални Славейкови празници.