Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Председателят на Общинския съвет: Творческите връзки трябва да се задълбочават

Председателят на Общинския съвет в Русе акад. Христо Белоев прие на среща днес директора на ДТ „Сава Огнянов“ Боян Иванов. Повод за визитата са спечелените четири награди и три номинации за екипа на спектакъла „Изчезващи“ на Международния младежки театрален  фестивал в Шарм ел-Шейх (SITFY), Египет. Русенци бяха единствените представители на България на този форум.

Боян Иванов запозна акад. Христо Белоев с представянето на нашите актьори на фестивала. Белоев от своя страна коментира, че спечелените награди са голяма чест и популяризирането на русенски творци ни носи разпознаваемост и контакти, които е необходимо да се затвърждават и задълбочават. Той допълни, че в тази част на света сме познати с доброто си образование, но вече имаме и представителност в сферата на културата.

Председателят на Общинския съвет в Русе заяви и подкрепа към творческите начинания на екипа на ДТ „Сава Огнянов“ в следващия си мандат.  

Припомняме, че на Международния младежки театрален  фестивал в Шарм ел-Шейх, актьорът Венцислав Петков бе отличен със Специалната награда на журито, а Ивана Керанова грабна наградата за най-добра актриса. Думитру Акриш получи приза за най-добър режисьор, а Елизе Вилк – за най-добър драматургичен текст. Отличията на режисьора и авторката на текста бяха връчени на директора на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Боян Иванов. Постановката имаше още три номинации – за най-добра сценография на МК Ранин, за най-добър актьор на Дона Вълова и за най-добро представление на фестивала.