Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ РУСЕ ЗАСЛ.ПРОФ. ВАСИЛ ПЕНЧЕВ УЧАСТВА В ЮБИЛЕЙНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА АСОЦИАЦИЯТА НА ДУНАВСКИТЕ ОБЩИНИ В РУСЕ

Кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов, който е и председател на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ откри днес в Русе конференция, посветена на 20-та годишнина от създаването на организацията. Официални гости на форума са посланика на Румъния в Р България Н.Пр. Антон Пъкурецу, Елица Николова и Йорданка Чобанова от администрацията на Президента на Р България. Сред участниците са кметове и председатели на общински съвети от дунавските общини-членове на асоциацията.
В приветствието си, румънският дипломат подчерта значението на партньорството между България и Румъния и посочи три посоки, в които се развиват двустранните отношения със северната ни съседка. Това са съвместни проекти по Дунавската стратегия, общи проекти по програма ТГС Румъния България 2007-2013 г. и общи двустранни проекти, пряко свързани с река Дунав.
Елица Николова, секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура на Президента на Републиката също отправи от името на г-н Росен Плевнелиев приветствие, в което подчерта готовността на президентската институция да подкрепя настоящите и бъдещи проекти на АДО.
Г-н Стоилов благодари за подкрепата на Н.Пр. Антон Пъкурецу, както и на представителите на администрацията на Президента. Той подчерта, че през 21-та година от съществуването на асоциацията, дейността й ще бъде фокусирана към обединяване усилията на представителите на местните власти на дунавските общини, с цел ускоряване на развитието на дунавския регион.
Поздравителни адреси по повод годишнината на асоциацията бяха получени от председателя на Народното събрание г-ж Цецка Цачева, евродепутатът от ЕНП Мария Габриел, народните представители от ПП ГЕРБ от 19-ти МИР – Русе, Областният управител на Русе г-н Стефко Бурджиев, Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и др.
Програмата на първия ден на форума включва два панела. В първия от тях бяха представени доклади по две теми – „Чуждестранните инвестиции в дунавския регион и проект „Дунавски институт за мрежи за развитие и промотиране на чуждестранните инвестиции и позитивна регионална идентичност и образ” и „Инвестициите в Дунавския регион в контекста на Дунавската стратегия”. Вторият панел съсредоточи вниманието на участниците върху икономическото развитие, инвестициите и местно самоуправление. Програмата включва и дискусия за ролята на Асоциацията на Дунавските общини в развитието на региона и приоритетите за следващия програмен период. Вторият ден на конференцията ще бъде дискусионен.