Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ, ПРОФЕСОР ВАСИЛ ПЕНЧЕВ, ВЗЕ УЧАСТИЕ В ЧЕСТВАНИЯТА ПО ПОВОД 60 ГОДИНИ ОТ ПУСКАНЕТО В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ДУНАВ МОСТ

60 години от пускането в експлоатация на Дунав мост бяха отбелязани с официална церемония в петък – 20 юни 2014г.
Наводненията във Варна и Добрич промениха програмата по честването на събитието. Българо-румънските делегации, ръководени от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Антон Гинев и държавния секретар на Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке, почетоха с едноминутно мълчание жертвите от наводненията във Варна и Добрич. По повод 60-годишнината в Русе дойдоха европейският координатор по вътрешни водни пътища и Коридор Рейн – Дунав към Европейската комисия Карла Пейс и генералният директор на Секретариата на Дунавската комисия Петър Маргич, които в своите изказвания почетоха паметта на загиналите.
Сред официалните гости на церемонията беше и засл.проф.Васил Пенчев – председател на Общински съвет – Русе. В кратките си изказвания официалните лица отбелязаха годишнината на Дунав мост и неговото значение.
По-късно в Канев център на Русенския университет се състоя Инвестиционен форум, организиран от Българо-румънската търговско промишлена палата и Русенската търговско индустриална камара. В първото по рода си събитие в Русе се включиха представители на фирми и институции от България и Румъния. Заместник-кметът на румънската столица Букурещ г-н Марчело Табиан Николаеску и екип от архитекти представиха визията за развитие на града в южна посока. Своите инвестиционни намерения в еврорегиона представиха и общините Гюргево и Русе. Фирмите „Монтюпе” и „Булмаркет” направиха презентация на инвестициите си до момента, както и за бъдещите си намерения в Русе.