Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ПРЕЗИДЕНТЪТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: „ЩЕ ПОДКРЕПЯ ВРЪЩАНЕТО НА ЛЕТИЩЕ РУСЕ НА ОБЩИНАТА“

„Ще подкрепя връщането на Летище Русе на общината“. Това зави днес президентът на Р България Росен Плевнелиев по време на посещението си в дунавския град. Държавният глава е в Русе във връзка с мобилната приемна на Администрацията на президента. Г-н Плевнелиев посети първо Дунав мост, където заедно с транспортния министър Кристиан Кръстев се запозна с актуалната ситуация във връзка с компрометирания участък на съоръжението. Директорът на Областното пътно управление инж. Минчо Минчев информира президента, че в момента са положени две метални платна, които ще разрешат нормализиране на трафика. Инж.Минчев увери г-н Плевнелиев, че до 1 месец проблемът ще бъде решен.
Директорът на Дирекция „Хидрология и хидрометеорология“ към АППД инж. Константин Ялъмов запозна президента с оперативната обстановка във връзка с нивото на река Дунав. Той подчерта, че през последните няколко дни има спад на водите и че тежкото състояние на съоръженията на „Напоителни системи“ на територията на общината са сред причините за повишения риск от наводнения.
Посещението на президента Росен Плевнелиев в Русе продължи със среща с представители на бизнеса от града в зала „Европа“ на Доходно здание. На нея присъстваха и зам.областният управител д-р Андриан Райков, председателят на Общински съвет – Русе засл.проф. Васил Пенчев, кметът Пламен Стоилов и неговите заместници Даниела Шилкова и Страхил Карапчански.
Форумът беше открит от кмета Пламен Стоилов. Той благодари на държавния глада за интереса към Русе и призова участниците в срещата да бъдат активни и да поставят въпросите, които ги вълнуват.
Г-н Плевнелиев подчерта, че е знаково, че Русе е един от първите три града, в които се организира мобилната приемна на Администрацията на президента. Той допълни, че Русе е сред 6-те града, посочени като центрове за интензивен икономически растеж в страната и това е начина на президентската институция да засвидетелства подкрепата си. Държавният глава подчерта, че темпото което налага настоящият кметски екип по отношение усвояването на европейските фондове е това, което би искал да наблюдава във всички български градове. Г-н Плевнелиев припомни, че преди 3 години, в общината са били усвоени само 10 млн.лв по оперативните програми, а към края на този година те ще достигнат 160 млн.лв. Той беше категоричен, че България се нуждае от още два моста на река Дунав, освен новопостроения край Видин. „Това са още един мост край Русе и съоръжение край Силистра – Кълъраш“, уточни президентът.
„Искаме вашите проекти, които са част от Интегрирания план за развитие“, заяви още пред представителите на русенския бизнес държавният глава и ги запозна накратко с възможностите за финансиране по оперативните програма през следващия програмен период 2014-2020г.
Поставените от представителите на бизнеса въпроси бяха свързани с необходимостта от ремонт на уличната мрежа, високата такса смет за бизнеса, несвоевременното изплащане на средствата по програмите за заетост, необходимостта от втори мост над река Дунав край Русе, нуждата от административен гид, който да води инвеститорите през всички процедури, възстановяване работата на Летище Русе и др.
Визитата на президента Росен Плевнелиев в Русе продължи с посещение на новата производствена сграда на един от най-големите работодатели в областта – Топ Ман ЕООД. Тя е с площ 20 000 кв.м, а инвестицията е на стойност 10 млн.лв. Държавният глава разгледа и новопостроения Бизнес Парк Русе, който е с площ 32 000 кв.м. Той предлага офисни площи клас А, търговски зони, конферентни зали, подземен паркинг и други.
Посещението на г-н Плевнелиев в Русе приключи със срещи в мобилната приемна на Администрацията на президента, където той се срещна и разговаря с граждани.