Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Приветствие на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев по случай 22 септември – Ден на Независимостта на България

Уважаеми съграждни,

Скъпи русенци,

Днес отбелязваме 112 години от обявяването на Независимостта на България.

На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята Независимост. И така – 30 години след Руско-турската война и подписния на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор, България отново се появява на картата на Европа. Това се случва след петвековно османско владичество.

Ето ни днес, 112 години по-късно. След отворените врати на прехода, през които сме длъжни да преминем в името на нашите борци за свобода – за Свобода и Независимост. Благодарение на тях ние знаем колко големи могат да бъдат човешките стремежи и колко сила се крие в българския дух. Тъй както близо 5 века сме воювали срещу поробителите, така и днес ние успяваме да се противопоставим на налагащите вето върху нашия глас. От историята всички ние добре помним, че не толкова силата, колкото единството ни прави независими и свободни.

Пожелавам ви светъл поглед напред и нагоре – смело към бъдещето, което с колективни мисъл и дух ще изградим за нашите деца и наследници.

Честит ден на Независимостта!

Иво Пазарджиев
Председател на Общински съвет – Русе