Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Приеха облекчения в реда за паркиране в Русе

Облекченията в режима за платено паркиране, предложени от ръководството на Община Русе, бяха одобрени от общинските съветници днес. 

За да се стимулира използването на автомобили, щадящи природата, такса няма да плащат водачите на електрически автомобили, регистрирани в Община Русе, като това право ще се удостоверява с пропуск. Безплатно ще паркират и хората с увреждания и удостоените със звание „Почетен гражданин на Русе“. Предвид особеностите на русенския автопарк и факта, че хибридните автомобили и тези на метан и пропан-бутан също се отличават с по-нисък въглероден отпечатък и значително по-малки емисии на замърсители в сравнение с конвенционалните горива, те ще получат 15% намаление на таксата.

В хода на заседанието бе прието и предложението платени паркоместа, вкл. при служебен абонамент, да се ползват в работни дни между 8 и 17:30 ч., а не между 8 и 18 ч., както досега. Освен това за паркиране вече няма да се плаща от 9 до 14 ч. в съботния ден.

Юридическите лица със служебен абонамент ще получат и процент отстъпка при предплащане за 6 или 12 месеца.

Поради интерес от страна на гражданите желаещите ще могат да наемат паркомясто пред блока си след преминаване през тръжна процедура. Условието се отнася единствено за големите общински паркинги с над 30 места, които са изградени и маркирани като такива. Наетите паркоместа се обозначават с пътен знак и маркировка и запазват с антипаркинг устройство. За да се гарантира равният достъп на всички живущи, едва ¼ от общия брой паркоместа в съответния паркинг ще могат да бъдат отдадени под наем.

Покачването на цените на консумативите и минималната работна заплата налагат и актуализиране на цената за репатриране и поставяне на скоба на нарушителите. Непроменена от 2010 г., тя се вдига съответно от 40 на 50 лв. и от 20 на 30 лв.

7 бр. паркомати ще бъдат поставени в зоните за платено паркиране. С тях водачите ще могат да заплащат лесно за престоя си на място или чрез мобилно приложение. Целта е процесът да се автоматизира, а на служителите на ОП „Комунални дейности“, които до момента изпълняваха тази функция, ще бъдат осигурени по-благоприятни условия на труд като част от другите отдели в предприятието.

В новата наредба е предвиден режим за платено паркиране на МПС на живущите в зоните за почасово платено паркиране. Такива зони в Русе все още не са създадени, поради което режимът ще влезе в сила едва след приемане на решение на Общинския съвет за въвеждането им.