Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Промени в Наредбата за финансово подпомагане на русенски спортни клубове и спортни дейности в Община Русе гласуваха на Общинската сесия

Безспорно една от най-обсъжданите теми през последните дни е тази за промените в Наредбата за финансово подпомагане на русенските спортни клубове и спортните дейности в община Русе.

Дебати се проведоха и по време на заседанието на Постоянната комисия по младежта и спорта към Общинския съвет. Още тогава се изразиха различия в мненията на общинските съветници относно промените, предложени за решение на днешната общинска сесия. 

Общинският съветник от ПП ГЕРБ Евгени Игнатов направи предложение критериите в колективните и индивидуалните спортове да съвпадат с тези на Министерството на младежта и спорта, съобразно които спортните клубове получават финансово подпомагане от държавата.

Спортните клубове са получили общинско финансиране на стойност 130 000 лв., а през изминалата 2020 г. – почти двойно. За настоящата 2021 г. предвидените средства за спорт са 230 000 лв.

Делян Саманджиев от БСП предложи общият размер на целевите средства да бъде 50%, а не както досега – от 20% до 30%.

В изказването си Елисавета Досева подчерта, че е учител по физическо възпитание и през целия си живот се занимава със спорт. Според нея Община Русе следва да постави критерии, които да подкрепят социалната значимост на подпомагането на спортните дейности в града ни.

Представители на спорта в Русе взеха отношение по време на дискусията в зала „Свети Георги“.

Илия Сяров – президент на боксов клуб „Русе“, и Руслан Русев – треньор по баскетбол, изразиха мнение, че е необходимо справедливо разпределение на средствата от бюджета, защото в Русе тренират много талантливи млади спортисти, които се нуждаят от подкрепа.

Заместник-кметът Енчо Енчев подчерта, че предложените промени в Наредбата са именно за подкрепа на спортистите и техните клубове.

Той добави, че предложението на г-н Саманджиев се приема и увеличението на средствата ще бъде в размер на 50%.

Митко Кунчев от ДСБ призова за повече контрол върху изразходването на средствата и обяви, че подкрепя измененията в Наредбата.

Председателят на Комисията по младежта и спорта Пламен Рашев заяви, че провелият се дебат е в полза на работата на комисията. Той определи Наредбата като динамична и търпяща непрекъснати промени. Основната ѝ цел е подпомагането на спорта да бъде справедливо за всички – както за индивидуалните, така и за колективните спортове.

Председателят на групата на ГЕРБ в Русе Бедрос Пехливанян изтъкна, че голяма част от финансиране на спорта в града идва от държавата, а кметът на Община Русе Пенчо Милков се съгласи, но подчерта, че това финансиране идва оттам след искане от русенската община.

Градоначалникът постави край на дискусията с напомнянето, че през изминалия мандат именно той беше председател на Комисията по младежта и спорта.

Г-н Милков подчерта важността на връзката между правните норми в Наредбата, а настоящите промени са балансирани по отношение на разпределението на средствата. Те са изготвени и прецизно от страна на общината.

Предложението на Евгени Игнатов бе отхвърлено, а с 33 гласа „За“, 2 „Против“ и 13 „Въздържал се“ Общинският съвет прие основното предложение на промените в Наредбата за финансово подпомагане на русенски спортни клубове и спортни дейности в Община Русе, включително и предложението на Делян Саманджиев.