Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ПРОФЕСОР ВАСИЛ ПЕНЧЕВ ЩЕ ВРЪЧИ НАГРАДАТА „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ГРАД РУСЕ” НА АКТЬОРА АНДРЕЙ МЕДНИКАРОВ

На тържествена церемония в понеделник, 19.12.2011 г., от 19.00 ч. в Доходното здание председателят на Общински съвет-Русе проф. Васил Пенчев ще удостои със званието „Почетен гражданин на град Русе” актьора Андрей Медникаров за неговите изключителни заслуги за издигане авторитета на град Русе като културен център и за развитието на театралното изкуство. Наградата се връчва с Решение № 1256, прието с протокол № 60/16.06.2011 г. на Общински съвет – Русе.
Кратката церемония ще предшества премиерата на спектакъла „Милионерът“, с който русенските театрали ще отбележат 110-годишнината от първото театрално представление в Доходното здание.

СПРАВКА:
Андрей Медникаров е една от емблематичните за русенския театрален живот личности. Тази година актьорът навърши 90 години. Завършил е Право в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1944 г., а от 1947 г. е изцяло отдаден на артистичната професия. През 1952 г. е удостоен със званието „артист” по чл. 9 от Указа на театрите.
Последователно е актьор във Великотърновския и в Бургаския театър, а от 1958 г. е в състава на Драматичен театър “Сава Огнянов” – Русе, в който се пенсионира през 1981 г. Значими негови роли на русенска сцена са Мармеладов от „Престъпление и наказание” на Достоевски, Колчо Слепецът от „Под игото”, Гаврил Кръстевич от „Мечтател безумен” на П. Стефанов и Н. Драгова, Господинов от „Професия за ангели” на Др. Асенов, Съдията от „Щастливецът иде” на Р. Божанов, Сарафов от „Есента на един следовател” на Г. Данаилов
Андрей Медникаров е един от изтъкнатите изпълнители на художествено слово. Заедно със съпругата си – поетесата Дора Янева, той активно участва и в литературния живот на града като изпълнител на стихове на много русенски автори.
Своя талант в театралното изкуство и художественото слово Медникаров развива и като дългогодишен художествен ръководител на театралния състав към Народно читалище „Васил Левски” – Русе.