Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Първа копка за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе беше направена днес

Първа копка за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе беше направена днес

Първа копка за изграждането на паметник на Васил Левски в Русе беше направена днес, когато се навършват 147 години от гибелта на Апостола на свободата. На мястото в Парка на младежта, където ще бъде издигнат монументът, беше положен основен камък, надписан от Русенския митрополит Наум.

На събитието присъстваха кметът на Русе Пенчо Милков, областният управител Галин Григоров, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, народният представител от БСП Георги Стоилов, депутатът и председател на ВМРО Искрен Веселинов, ректорът на Русенски университет чл.-кореспондент проф. Христо Белоев, както и много русенци. Кметът Пенчо Милков поднесе цветя и подписа документ за откриване на строителната площадка. Инициативата беше благословена от Русенския митрополит Наум с тържествен водосвет.

Паметникът се изгражда по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова и ще бъде с височина 4,20 метра с постамента, като до него ще водят три стъпала. Предвижда се да бъде завършен до края на месец юли тази година, когато ще се навършат 183 г. от рождението на Левски. За неговото строителство са събрани над 120 000 лева чрез дарителска кампания, организирана в началото на миналата година от инициативен комитет. Най-голям дарител в нея е Община Русе.