Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Първото съвместно заседание на общинските съвети на Русе и Гюргево вече е част от историята на местните парламенти

Днес се състоя първото в историята съвместно заседание между общинските съвети на Русе и Гюргево.

Събитието се проведе по покана на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев в Зала „Европа“ в Доходното здание и е обвързано с приемането на България и Румъния в Европейския съюз.

Заседанието започна с приветствието на г-н Пазарджиев, който не скри вълнението си от съвместната среща между двата побратимени крайдунавски града.

„Надявам се, че с това заседание поставяме началото на едно ползотворно сътрудничество между двата града, между двете общини. По този начин ще затвърдим добрата работа в името на хората от Русе и Гюргево“ каза още Пазарджиев.

Председателят на местния парламент поднесе специална изненада на изпълнителния директор на Еврорегион „Данубиус“ Лили Ганчева, която е посветила голяма част от живота си на отношенията между Русе и Гюргево и изказа своята благодарност към нейните труд и усилия в посока развитието на региона.

Съвместното заседание продължи с обръщение на двамата кметове Пенчо Милков и Адриан Ангелеску, които също изказаха подкрепата си относно точките по Дневния ред, а именно – приемане на Декларация във връзка с празника на Европа – 9 май  и обръщение към Министерство на транспорта на Република България и Министерство на транспорта на Република Румъния.

Изказвания направиха и някои от общинските съветници от общинските съвети и на двете общини, но всички бяха обединени около общата идея –ползотворният диалог и сътрудничество между Община Русе и Община Гюргево да продължат и в бъдеще.

По време на съвместното заседание бе одобрен текстът на декларацията, както и официалното обръщение, което ще бъде отправено към правителствата на България и Румъния, Европейската комисия, депутатите и евродепутатите от двете държави за подкрепа на каузата за изграждане на втори мост над Дунава между Русе и Гюргево.

В края на историческото събитие, провело се на Деня на Европа, г-н Пазарджиев и г-н Ангелеску споделиха за намерения да се проведат двустранни спортни срещи между Русе и Гюргево, както и да обединят усилията си в това да има автобусна линия между двата града.

Следващото съвместно заседание между местните парламенти на Русе и Гюргево ще се проведе през следващите 4 месеца, като идеята е подобни заседания да се случват поне два пъти в годината.