Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

РЕШЕНИЕ № 1151 Прието с Протокол № 41/11.09.2014 г.

На основание чл.21, ал.2, във връзка с чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА, общинският съвет реши:

Приема следното

ОБРЪЩЕНИЕ:
До МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ и
АГЕНЦИЯ ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА

Уважаема госпожо министър,
Уважаеми господин председател на Управителния Съвет на АПИ,

Общински съвет – Русе се обръща към вас, като към институции, които провеждат държавната политика за изграждане, ремонт и поддържане на пътищата от републиканската пътна мрежа.
Настоятелно поставяме на Вашето внимание необходимостта от спешни мерки за ремонт и промяна в организацията на движение на републикански път II-23 Русе – Кубрат. Последният частичен ремонт на същия приключи преди повече от две десетилетия, а има и участъци, които за последно са ремонтирани през годините на социализма. Настилката е в състояние, което само по себе си е недопустимо за път от подобен клас и не гарантира нужната безопасност на движението. Проблемите започват още с началото му, кръстовището с I-5 Русе – Варна, където многобройните ПТП налагат по наше мнение изграждането на кръгово кръстовище.
Особено тревожно е положението в някои от населените места. В деловодството на Общински съвет – Русе е депозирана подписка със 116 подписа на живущи по ул. „Г.С. Раковски”, която е част от републикански път II-23. Те споделят, че с повишаване интензивността на движението през последните години се увеличават и проблемите, които трафикът предизвиква – от шума и невъзможността за почивка, до напукани стени и пропадащи зидове. Гражданите определят положението като нетърпимо, защото автомобили, автобуси и тежки камиони влетяват с висока скорост в селото, има множество ПТП, дори и жертви.
Внесената подписка предлага решаване на проблема чрез:
1. Изграждане на околовръстен път, който да изведе движението от селото, а до тогава:
2. Мерки за ограничаване скоростта на МПС в селото, включително стационарни камери за контрол.
3. Основен ремонт на настилката по републиканския път Русе – Кубрат, тъй като множеството неравности водят до вибрации, които разрушават къщите.
Искания, които Общински съвет – Русе подкрепя.
В качеството си на представители на местната общност настояваме още през бюджетната 2015-та година да бъдат предвидени средства за проектиране и последваща реконструкция на път II-23, вкл. изграждане на околовръстно трасе на с. Червена вода и на кръгово кръстовище с РП I-5.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
(засл. проф. В. Пенчев)