Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

РЕШЕНИЕ № 856 Прието с Протокол № 32/12.12.2013 г.

На основание чл.21, ал.2, във връзка с чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА, общинският съвет приема следното

ОБРЪЩЕНИЕ:

До Министерски съвет на Република България

Уважаеми господин министър – председател,
Уважаеми господа заместник министър председатели,
Уважаеми госпожи и господа министри,

Общински съвет – Русе се обръща към вас, като към органът, който в рамките на Бюджет 2014 ще вземе решение за финансиране на важни проекти насочени към преодоляване на регионалното неравенство.
Настоятелно поставяме на Вашето внимание необходимостта от спешни мерки за реконструкция на републикански път I-5 Русе – Велико Търново. Последният ремонт на същия приключи преди повече от петнадесет години, което само по себе си е недопустимо за път от подобен клас. По-лошото е, че той като параметри отдавна не отговаря на нуждите на трафика, минаващ по него. Сред населението на общини от нашия регион същият е известен и като „пътя на смъртта”, поради непрестанните инциденти, които често имат фатален край: за десетгодишен период статистиката показва, че в участъка Русе – Велико Търново е имало 997 ПТП, при които има 133 убити и 541 ранени.
В качеството си на представители на местната общност настояваме още през бюджетната 2014-та година да бъдат предвидени средства за проектиране и реконструкция на път I-5 в участъка Русе – Велико Търново като автомагистрала или четирилентов път. Това би било малък знак към един регион, в който от десетилетие не е имало големи инфраструктурни обекти – факт способстващ за негативните стопански и демографски тенденции в него.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
(засл. проф. В. Пенчев)