Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Русенските паметници бяха обект на дискусия на днешното заседание на Общинския съвет

На днешното 39-о заседание на Общинския съвет погледите на съветниците и обществеността бяха насочени към състоянието на русенските паметници.

Владислав Атанасов направи изказване по време на обсъждането на корекцията на Бюджета на Общината. От докладната става ясно, че за реставрацията на Паметникът на Свободата са отделени 6 хил. лв., които са крайно недостатъчни. Въпросите, които Атанасов повдигна, са обвързани с това, че всички паметници в града се нуждаят от поддръжка, не само Паметникът на Свободата, който е със статут на „паметник с национално значение“.

Общинският съветник от групата на ГЕРБ в местния парламент неведнъж е говорил от трибуната за историческото наследство на Русе и неговата стойност, включително и за един от символите на крайдунавския град – Статуята на Свободата.

Атанасов спомена още, че в края на управлението на предходното ръководство, Общинският съвет е одобрил 150 хил. лв. за обследване и реконструкция на русенските паметници, с което кметът на Община Русе Пенчо Милков се съгласи и допълни, че средствата са били предназначени за обследване, което не се е осъществило.

Кметът припомни, че още в началото на управлението си се е погрижил за почистването на два от паметника в града – на този на Жертвите на комунистическия режим и Братската могила, а през изминалите месеци е направен и ремонтирано пространството около Паметникът на Моряка.

Кметът отбеляза още, че отделените в Бюджета средства за проект за ремонтиране на Статуята на Свободата в размер на 6 хил. лв. не са подадени правилно и с тях не могат да бъдат извършени необходимите действия.

„Не ни трябват 150 хил. лв., за да направим така, че паметниците ни да бъдат биологично замърсени, нарисувани… Те трябва да бъдат осветени и почистени“ каза още Милков.

От трибуната беше заявено, че в следващата рамка на бюджета ще бъдат предвидени реални стойности, за да бъде извършена процедурата.

Грижата за паметниците с исторически интерес ще покаже отношение, отделно символите на град Русе ще бъдат съхранени с времето. Атанасов припомня още, че опазването на културно-историческото наследство на Русе трябва да е сред основните приоритети на местния парламент.