Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Русенският университет „Ангел Кънчев“ отбеляза 75 години от своето създаване

С тържествена част в ограничен кръг от гости Русенският университет „Ангел Кънчев“ отбеляза своята 75-годишнина.

Достолепната годишнина е знак за съхранена традиция, за ярко присъствие в националната и международната академична практика за зрелост и устойчивост, но също така и за вечно млад дух, устремен към нови хоризонти и далечни перспективи.

Чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев откри събитието с вдъхновяваща реч, с която почете първостроителите на университета и всички онези, които са допринесли за развитието на академичната общност в Русе. „Те, първостроителите, носят имената на ректори, декани на факултети, ръководители на катедри, на всички наши многобройни предшественици, оставили следа в летописа на русенската Алма Матер. Нека им благодарим и да помним тяхното дело“.

Президентът Румен Радев отправи видеообръщение към академичната общност на Русенския университет и отличи ректора чл. кор.-проф. д.т.н. Христо Белоев с Почетен знак на Президента на Р България.

Заради ограниченията на епидемичната обстановка преобладаващата част от дългогодишните партньори на университета не бяха в Канев Център, но имаха възможността да споделят вълнението и атмосферата на празника от прякото му излъчване на YouTube канала на Русенския университет.

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев поздрави проф. Белоев и всички присъстващи в залата. „Изключително дълъг е извървяният път от ВИМЕСС, през ВТУ „Ангел Кънчев“ до днешния Русенски университет. Няма как да не се гордея като кадър на Юридическия факултет на университета, че много от съдиите, прокурорите в русенските съдилища, са възпитаници на нашия университет, нотариуси, съдебни изпълнители. Като студент тук съм намерил добро образование и подготовка като юрист, но и нови хоризонти за развитие като обществена личност и, не на последно място – развитие в спортен план, защото спортът в университета ни винаги е бил на ниво“.

В знак на признателност и уважение към празничния за академичната общност 12 ноември, г-н Пазарджиев поднесе картина с облика на патрона на Русенския университет – Ангел Кънчев. Картината е нарисувана от председателя на дружеството на художниците в Русе – Николай Колев и както самия Пазарджиев каза – „тя винаги би намерила своето място на стените в университета“.

С „Наздравица“ из операта Травиата на Джузепе Верди тържественото събитие приключи с обещание, че Русе винаги ще е сред водещите места на академичната сцена не само в България, но и в целия свят.