Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

РУСЕНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ОТБЕЛЯЗА 67 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ

Председателят на Общински съвет – Русе засл.проф. Васил Пенчев се включи днес в Тържествено събрание, посветено на 67-та годишнина на Русенския университет и на 162 години от рождението на патрона на висшето училище – Ангел Кънчев. Официални гости на честването бяха областният управител Стефко Бурджиев, неговият заместник Веско Маринов, кметът Пламен Стоилов, заместник-кметовете Иван Григоров и Страхил Карапчански и ректорът на Военноморската академия в Констанца капитан I ранг проф. д-р Вергил Читак. Сред присъстващите бяха и бивши ректори и преподаватели от РУ, както и носители на почетното звание „Доктор Хонорис Кауза“ на Русенския университет.
Тържеството започна с приветствие на ректора проф. Христо Белоев. Традиционното за празника академично слово тази година изнесе д-р Велислава Донева. Последва я областният управител Стефко Бурджиев.
В приветствието, кметът Пламен Стоилов подчерта, че авторитетът и постиженията на Русенския университет са резултат от последователната упорита работа на ректора проф. Белоев и на неговия екип в лицето на Академичното ръководство. Г-н Стоилов допълни, че висшето училище заема важно място в реализирането на управленската програма на кметския екип и че в това начинание се залага изключително много на академичния потенциал на РУ. Той припомни, че мотото на кампанията във връзка с кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019 г. е „Русе – град на свободния дух“. Кметът заяви, че в този смисъл, бъдещето на града се обуславя именно от духа на младите хора и техните амбиции.
Приветствие към участниците в тържественото събрание поднесе и председателят на Общински съвет – Русе засл.проф. Васил Пенчев. Той подчерта, че успехите на висшето училище са доказателство за това, че поетият от Академичното ръководство път на развитие на Русенската Алма матер е верния и че той ще отведе преподавателите и студентите към покоряването на високи върхове в Европейското образователно пространство. Засл.проф. Пенчев каза още, че наложените от Русенския университет стандарти са го утвърдили сред най-елитните висши училища в страната.
Тържественото събрание продължи с обявяване на носителите на Кристалния приз „The Best Paper‘2012”, на победителите в „Конкурса за иновативни предложения“ на Центъра за трансфер на технологии и Студентския съвет и на призьорите в конкурса за печатни и електронни издания на преподавателите на Русенския университет през периода ноември 2011 – ноември 2012 г. Празникът приключи с Тържествена церемония по връчване на дипломите за придобити научни степени и академични длъжности.