Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Русенският хоров диригент Антоний Николов Тодоров ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“ посмъртно

На днешното 41-во заседание на Общинския съвет в Русе се взе единодушно решение русенският хоров диригент Антоний Николов Тодоров да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“ посмъртно.

Роден през 1920 година в Търговище, именитият български хоров диригент и педагог Антоний Николов свързва завинаги живота си с град Русе. Като артист и педагог с национално и международно признание Антоний Николов се превръща в едно от знаковите лица на детското хорово пеене в Русе и страната. Десетки национални и престижни международни награди бележат творческия възход на тази забележителна и паметна за русенската музикална сцена личност, изградила основите на детската хорова школа в Русе, със собствен принос и в развитието на детското хорово изкуство в България.

Името на Маестро Антоний Николов и до днес свързваме с разцвета на русенските училищни хорове от миналото столетие, с основания от него през 1982 г. Хор на момчетата при Общинския младежки дом, спечелил редица престижни награди у нас и в чужбина, както и с успехите на елитния и до днес Детски хор „Дунавски вълни“ – хоровата формация, която той развива вдъхновено в продължение на 16 години.

Само 2 години след като Маестро Николов поема ръководството на хора през 1969 г. Детският девически хор „Дунавски вълни“ печели златен медал от Третия републикански хоров фестивал,  а 6 години след това, през 1975 г., под диригентството на своя Маестро, завоюва безапелационно и Първото място на най-престижния и тежък Международен хоров конкурс за полифонична музика в Европа – конкурсът „Гуидо Д’Арецо“, в Арецо, Италия – факт, който организаторите определят като „прецедент в историята на конкурсите“. Следват множество ангажименти в престижни международни фестивали, сред които трикратно участие в Международния фестивал на детската хорова песен в Братислава, участие в един от най-престижните международни фестивали „Руска зима“ в Москва през 1979 г., концерти в Париж през 1982 и др.

Паметни в съзнанието на публиката остават участията на хор „Дунавски вълни“ и в най-реномираните международни фестивали в България, сред които „Мартенски музикални дни“, „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“ и др. Хорът прави записи за Българското национално радио, телевизионни филми, осъществяват се и първите записи за грамофонни плочи.

През елитната школа на педагога и диригента Антоний Николов минават повече от стотици  талантливи русенски момичета и момчета, мнозина от които по-късно попълват състава на именитите русенски хорове „Родина“, „Дунавски звуци“, а други от тях, не без влиянието на своя Маестро, развиват бъдещето си в музикалното изкуство като професионални певци, оперни артисти, диригенти, инструменталисти у нас и в чужбина.

Създадената от именития русенски диригент Антоний Николов хорова школа е безпрецедентен пример за професионална и човешка отдаденост на кауза, която за Русе е жива и до днес.