Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

РУСЕНСКИ ДЕПУТАТИ СЕ АНГАЖИРАХА С ПРОБЛЕМА НА ОПЕРНО-ФИЛХАРМОНИЧНОТО ДРУЖЕСТВО

По инициатива на постоянната комисия по култура и религиозни въпроси към Общински съвет – Русе днес, 12.10.2009 г., се състоя работна среща с ръководството на ОФД-Русе по въпроси, свързани с текущи проблеми на институцията.

На срещата присъстваха Пламен Нунев и Даниела Миткова – народни представители от ПП „ГЕРБ”, областният управител Пламен Стоилов, зам.-кметът по хуманитарни дейности Володя Кенарев и представители на общинска администрация, ангажирани с темата. По време на срещата бяха представени финансовите параметри на средствата, осигурени от страна на Община Русе, както и предприетите от ръководството на ОФД-Русе мерки за ограничаване на кризата със сградния фонд и неговата поддръжка.

Пред членовете на комисията и пред гостите директорът на ОФД-Русе Найден Тодоров даде кратка хронологична справка на осъществената от него кореспонденция с Министерството на културата за проблемите на Русенска опера. Присъстващите на срещата депутати констатираха абсолютно абдикиране на държавата (в лицето на Министерството на културата) от задълженията си към русенския културен институт през последните 8 години. Позицията бе подкрепена от представителите и на областна и на общинска администрация.

В края на срещата русенските народни представители поеха ангажимент да запознаят с проблема министъра на културата Вежди Рашидов, като изискаха от директора на ОФД-Русе необходимата документация и изложение на проблемите в институцията. Препоръките на областния управител към ръководството на ОФД-Русе бяха в бъдеще да се прецизират разходите и да се изготви стратегия за функционирането на Русенска опера през предстоящите зимни месеци.