Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Русенци отбелязаха 130 години от гибелта на Тонка Обретенова

Русенци почетоха 130-ата годишнина от гибелта на легендарната баба Тонка Обретенова. Сред официалните гости на събитието, организирано от Община Русе, бе и председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

„Едва ли има русенец, който да не чувства Баба Тонка част от себе си и който да не се гордее с нея. Националната героиня се превърна в един от символите на нашия град, един от символите на българското национално освободително движение. Баба Тонка и семейството й избраха пътя на саможертвата вместо, както е имало възможност, да изучи синовете си, а тя избра да ги посвети на националната кауза“ – обърна се Пазарджиев към присъстващите, сред които и ученици от МГ „Баба Тонка“, ОУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Отец Паисий“.

Заупокойна молитва за 130-ата годишнина от кончината на Баба Тонка Обретенова отслужиха Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит, и свещеници от Русенската Света Митрополия. В събитието се включиха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, Десислава Василева от Вокално студио за поп и джаз „Икономов“ с ръководител Вили Икономов и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Водещ на церемонията беше ръководителят на театрално студио „Маска“ към Общинския младежки дом Мина Маринова.

Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност към делото на русенската героиня.

Тонка Обретенова е родена през 1812 г. в село Червен, Русенско. Включва се в организираната националноосвободителна борба. Оказва сериозна организационна, морална и финансова помощ на Русенския частен революционен комитет. Съратник и доверено лице е на Васил Левски. Нейният дом е сигурно убежище и организационен център на революционните дейци.

В борбата се включват и нейните деца. Петър и Ангел Обретенови участват в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Никола Обретенов е централна фигура в Русенския частен революционен комитет, включва се и в четата на Христо Ботев. Георги Обретенов е в четата на Стоил войвода в Старозагорското въстание. Петрана Обретенова ушива знамето на Червеноводската въстаническа чета, а сестра ѝ Анастасия е омъжена за революционера, писателя и публициста Захари Стоянов. От неговите „Записки по българските въстания“ черпим информация за личността и революционното дело на Баба Тонка.