Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Русенци отбеляза 152 години от смъртта на Ангел Кънчев

152 години от смъртта на бележития български революционер Ангел Кънчев отбелязаха днес русенци. Церемонията, която беше организирана от Общината в дунавския град, се проведе пред паметника на героя на ул. „Славянска“.

Отслужена бе и заупокойна молитва за Ангел Кънчев и за падналите за Освобождението на нашето отечество от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. Епископ Макарий призова младите хора да запазят духовната си чистота. „Младостта е символ на невинност, на духовна чистота. Колкото по-дълго запазите чистотата си, толкова по-способни ще сте на големи, велики неща. Ние се надяваме на Вас, а Вие ще се учите от подвига на хора като Ангел Кънчев“, каза още Макарий.

По традиция церемонията завърши с полагане на венци и цветя, а Мартин Сиромахов от Вокално студио „Слънчеви ноти“ с вокален педагог д-р Наталия Константинова изпълни „Българийо, единствена си ти“. Прозвуча и стихотворението „Самоубиец“ от Пенчо Славейков. В събитието се включиха Общинският духов оркестър, както и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Венцислав Петков.

Припомняме, че Ангел Кънчев има ключова роля при формирането и дейността на Русенския революционен комитет.

Сред официалните гости бяха народният представител Иван Иванов, председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Пламен Кангалов, общински съветници, представители на академичната общност, на местната и държавна власт, както и ветерани, и войни от запаса и резерва.