Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

РУСЕ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА – 9 МАЙ

Председателят на Общински съвет – Русе засл.проф. Васил Пенчев беше сред официалните гости на честването на Деня на победата в Русе. Тържественият митинг по повод празника се състоя пред Паметника на Альоша. Сред официалните гости на организираното от Генералното консулство на Русия в Русе честване бяха и кметът на Община Русе Пламен Стоилов и неговият заместник Даниела Шилкова, ректорът на РУ проф. Христо Белоев, кметове на общини от Област Русе и от съседни области, ветерани от войните и др.
„Днес отбелязваме 68 години от победата в най-страшната война през 20-ти век – Великата отечествена война“, каза в празничното си слово пред присъстващите, генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов. „Тази война ни струваше много скъпо – дадохме 27 млн. човешки живота, от които 2/3 цивилно население“, допълни той.
На свой ред, кметът Пламен Стоилов подчерта, че това е един от най-големите празници в човешката история. „Днес отбелязваме и Деня на Европа, но без Деня на победата, той нямаше да съществува“, допълни г-н Стоилов. „Затова, на този ден, човечеството трябва да прекланя глава пред подвига и саможертвата на всички онези, изгубили живота си в най-страшната и опустошителна война в човешката история. Прекланям се пред ветераните от войните. Нека Господ да им дава здраве и да разказват за случилото се. Защото най-страшно е да забравяш“, каза още кметът на Община Русе.
Тържественият митинг пред Паметника на Альоша продължи с изпълнението на песни и стихове, посветени на Деня на победата. Присъстващите отдадоха почит към паметта на героите, жертвали живота си за свободата на човечеството с едноминутно мълчание. Официалните гости и гражданите поднесоха десетки венци и цветя пред Паметника на Альоша.
Честването продължи с панихида в памет на загиналите съветски войни на Руското гробище.