Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Русе отбеляза Националния празник на България 3 март

„Има дати, които се вписват завинаги в летописната книга на всеки народ. Те оставят своите следи в националната памет, разкъсват времето на епохи, извисяват се и проблясват с пламъка на мълнии в тъмнината на миналото“ – с тези думи водещият на тържествената церемония в Русе по повод Националния празник на България 3 март – Косьо Станев даде началото пред Паметника на Свободата в крайдунавския град.

Под маршовете на Духовия оркестър Биг Бенд Русе с диригент Димчо Рубчев Русе отбеляза освобождението на Родината ни от Османско иго.

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев беше сред официалните лица на тържествената церемония. Той се обърна към русенци и гостите на града със следните думи:

Днес честваме 145 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с който официално се възстановява българската държава.
Освобождението ни не идва даром на щиковете на руските войски. В този ден трябва да спомним всички, които отдадоха живота си за каузата на българското национално – освободително движение и без които не ще да имаше повод днес да празнуваме.
Безспорно Априлското въстание от 1876 година е събитието, което показа на целия свят, че българите няма да се откажем за това да се борим за своята свобода. Над 30-те хиляди жертви, които Майка България даде през пролетта на 1876 година, направиха така, че Великите сили да погледнат на България с респект!
С подписването на Санстефанския договор борбата за единна и независима България не приключва. Същата година на 13 юли е подписан Берлинския договор, който разделя България на пет части – Княжество България и Източна Румелия; Македония, Беломорска и Одринска Тракия, които биват върнати в Османската империя; Северна Добруджа отива в пределите на Румъния, губим освен  Нишко, но и Пиротско и Вранско. В продължение на десетилетия България  води войни в името на свободна, независима и целокупна държава.
Днес борбата за България трябва да продължи. В нашето съвремие сме призвани да се изправим срещу ширещото се чуждопоклонничество и откровен нихилизъм по отношение българската държавност.
Все по-актуална е и темата за Македония и защитата на хората с българско самосъзнание там. Само единни и обединени можем да се преборим с предизвикателствата на днешния ден.

Честит национален празник! Да живее България!

Церемонията завърши със заупокойна молитва за падналите за освобождението на нашето отечество и благодарствен молебен за извоюваната свобода, отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия и поднасяне на венци, поднесени в знак на вечна признателност към делото на освободителите на Националния празник на Р България пред Паметника на Свободата в Русе.