Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Русе отбеляза 131 години от смъртта на Баба Тонка

С ритуал по поднасяне на венци и цветя в Русе бе почетена 131-ата годишнина от смъртта на Баба Тонка Обретенова. Церемонията беше организирана от Община Русе, а на нея присъства и председателят на Общински съвет – Русе акад. Христо Белоев.

Ренета Рошкева, която е уредник в Регионалния исторически музей разказа редица малко познати факти за живота на Тонка Обретенова. Тя я определи като легендарна българска майка и героиня. „Тонка Обретенова е една личност, която по традиционен начин е изпълнявала своята роля на майка, но по нетрадиционен начин се е държала като такава. С нейните си постъпки тя успява да наложи един модел на поведение, който много се отличава от това, което другите майки могат да възпроизведат в своето ежедневие“, каза Рошкева и посочи, че тя е достойна за уважение, защото преди всичко е успяла да преодолее желанието на всяка една майка да съхрани живота на своите деца. „Знаейки какво предстои и какво би могло да стане, тя е прежалила своите деца в името на българската свобода“, заяви Рошкева. Тя каза също, че русенци можем да се похвалим с истинско място на памет, свързано с жените. „Това е много рядко в нашата история, а ние имаме с какво да се гордеем. Баба Тонка заслужава нашето внимание и уважение с нейната роля на майка и общественичка, възпитала достойни граждани на вече освободена България“, категорична бе Рошкева.

В събитието участваха още Общинският духов оркестър и 13-и гвардейски ученически отряд. Заупокойна молитва бе отслужена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската света митрополия. Епископ Макарий посочи, че Баба Тонка е една родолюбива майка и именно нейната всеотдайност е онова, което я съхранява жива в родовата ни памет. 

В събитието се включи и петокласникът Христо Костов от СУ „Христо Ботев“, който изпълни стихотворението „Аз съм българче“. Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичния театър Венцислав Петков. В инициативата се включиха и десетки ученици от града и региона. Сред официалните гости на събитието бяха още кметът на Община Русе Пенчо Милков, заместник-областният управител Георги Георгиев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Пламен Кангалов, заместник-кметът Енчо Енчев, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Пламен Първанов, заместник-директорът комисар Дими Иванов, както и началникът на Охранителна полиция комисар Димитър Вачков, директорът на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов, а също и редица представители на местната и държавната власт.

Венец поднесоха заместник-председателите на Общински съвет – Русе Владо Владов и Стоян Христов