Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Русе отбеляза 144 години от своето Освобождение

Стотици русенци се събраха в Пантеона на възрожденците на организираната от Община Русе церемония по случай 144-ата годишнина от освобождението на града. Сред официалните гости беше и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Слова бяха произнесени от кмета Пенчо Милков, генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов, както и от директора на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов.

Негово високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската света митрополия отслужиха благодарствен молебен за извоюваната свобода. Митрополит Наум отбеляза значението на факта, че Русе е бил освободен не чрез тежки битки и обсади, а мирно, което е спестило многобройни жертви и разрушения. Той пожела на присъстващите да работим задружно за една силна България.

Солистите на квартет „Слънце“ към Общинския детски център за култура и изкуство с художествен ръководител д-р Наталия Константинова изпълниха „Къде си, вярна ти любов народна“. Водещ на церемонията беше актьорът от русенския Драматичен театър „Сава Огнянов“ Косьо Станев. Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев изпълни тържествени маршове преди началото на церемонията.

По традиция церемонията завърши с полагане на венци и цветя в знак на признателност към героите.