Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

РУСЕ ПОЧЕТЕ БАБА ТОНКА И НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ С ТЪРЖЕСТВЕНАТА ЗАРЯ-ПРОВЕРКА

Панихида в памет на Баба Тонка Обретенова отслужиха снощи в Катедралния храм „Света Троица” Н.В.Пр. Русенският митрополит Неофит и духовници от Русенската митрополия. С нея започнаха заключителните инициативи от честванията, организирани от Община Русе, по повод 200 години от рождението на именитата русенка.
Те продължиха с Тържествена заря-проверка на площада пред сградата на общината. В нея се включиха личният състав на военно формирование 32 420 Русе; два блока от Център за подготовка на танкови подразделения (ЦПТП) в Сливен; факлоносци от военно формирование 42520 – Щръклево; Духовият оркестър на военно формирование 22220 Сливен; Представителен блок от състава на Дружество „Традиция“; Огнева група с 6 картечници от ЦПТП гр. Сливен.
Официални гости на Тържествената церемония в чест на бележитата българка Баба Тонка и по повод 1-ви ноември – Ден на народните будители бяха заместник министър-председателят на Република България и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, народните представители Пламен Нунев, Петър Даскалов, Светлана Ангелова и доц.д-р Любомир Владимиров, консулът на Руската федерация в Русе Василий Колясев, областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев, председателят на Общински съвет – Русе засл.проф. Васил Пенчев, зам.-кметът на Гюргево Александру Владу, представители на християнските деноминации и целият кметски екип.
В тържественото си слово, г-н Стоилов каза: „Тонка Обретенова остава в нашата история като героиня и мъченица. За нейния светъл и пламенен образ на революционерка, носителка на българския дух и жаждата за свобода важат думите на поета ”Какви е деца раждала, ражда и сега българска майка юнашка”. Искрената любов на Баба Тонка към народа и отечеството винаги е граничела с готовността за саможертва. Тя не само взема пряко участие в националното революционно движение, но отдава и синовете и дъщерите си в борбата за свободата.“
Вицепремиерът Цветанов също произнесе тържествено слово в което припомни думите та Баба Тонка „Още четири сина да бях имала, нямаше да ми стане жал, ако видех и тях, че са под байряка”.
Честването приключи с 5-минутна заря.
Подобна вечерна заря-проверка не е правена през последните 20 години в Русе. С нея, Община Русе отдаде дължимата почит на достойната русенка Баба Тонка и на всички народни будители, които изковаха от словото най-мощното оръжие и превърнаха спомена от славното минало на Отечeството в идеал и съдба на цял един народ.