Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Русе почете паметта на Апостола на Свободата Васил Левски

„Преди 149 години България се прости с Васил Иванов Кунчев. За него могат да бъдат казани множество хубави думи, които винаги са били заслужени и винаги биха били недостатъчни. За Левски знаем, че е идеолог и  организатор на българската национална революция, знаем, че като учител е извършвал просветителска дейност, знаем, че още приживе се е превърнал в пример за подражание от съвременниците му. Доказателство за това е, че когато е бил заловен от турските заптиета, и след като е била разкрита част от дейността на създадените от него комитети, всички биват впечатлени от това колко дълго време никой не е предал за съществуването им.

Днес, българите имат все по-голяма нужда да бъдат заедно, да бъдат единни, да имат своите съвременни герои. Русенци доказаха, че са достойни да бъдат потомци на Левски. Усилията на много хора, част от  които вече не са сред живите, за изграждане на паметник на Апостола, бяха увенчани с успех.

В този момент можем да кажем, че Левски измина тежкия път към бесилото, което му даде път към безсмъртието! Поклон, Апостоле!“.

С тези думи председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев почете 149-тата годишнина от смъртта на Апостола на Свободата Васил Левски в Русе.

Ритуалът се състоя пред открития през 2020-а година паметник на Левски в Парка на възрожденците и започна с приемане на почетния караул от командира на Военно формирование 32420 – Русе и началник на гарнизона подполковник Павлин Илиев. След това прозвуча стихотворението „Следите на Апостола“ от Дамян Дамянов, а присъстващите имаха възможността да чуят стихотворенията „Обесването на Васил Левски“ в изпълнение на 13-годишната Михаела Борисова и „Песен за Апостола“ от 11-годишния Константин Борисов. И двете деца са от Детска театрална работилничка към Общински детски център за култура и изкуство с художествен ръководител Йоланда Димова. Слова произнесоха кметът Пенчо Милков, областният управител Анатоли Станев и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Заупокойна молитва в памет на Васил Левски и благодарствен молебен бяха отслужени от свещеници от Русенската света митрополия. Общинският духов оркестър изпълни тържествени маршове и химна на Република България.

Церемонията завърши с полагане на венци и цветя от множество държавни и местни институции, евродепутатът Александър Йорданов, Генералното консулство на Русия в Русе, Почетното консулство на Украйна, политически партии, училища, патриотични организации и граждани. Официалната церемония беше организирана съвместно между Областна администрация – Русе и Община Русе. Събитието бе подготвено и реализирано от екипите на двете институции, като то е по инициатива на кмета Пенчо Милков и областния управител Анатоли Станев.