Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Русе се побратимява с аржентинския град Берисо

На днешното 40-о заседание общинските съветници гласуваха положително Русе да се побратими с аржентинския град Берисо, намиращ се в провинция Буенос Айрес.

Предложението за побратимяване се оказа една от най-дискутираните теми по време на заседанията на постоянните комисии през изминалата седмица.

Поканата за сключване на споразумение идва от посланика на Аржентина в България Н. Пр. Алфредо Атанасоф, който полага усилия в посока укрепване и задълбочаване на отношенията между двете страни.

В Берисо живее една от най-големите български диаспори – над 500 семейства с български корени, които все още успяват да поддържат спомените за родината си живи. През 30-те години на ХХ век в Берисо са съществували три организации, основани от български емигранти – Македонско-български клуб, Дружество „Кирил и Методий“ и Дружество за взаимопомощ. През 1955 г. те се обединяват и образуват Българско културно дружество „Иван Вазов“. Тази институция заемала една временна постройка, която служела като подслон, така и като място за среща на всички съотечественици. Благодарение на усилието и духа на единството между всички тях, с течение на времето, те успяват да изградят собствена сграда.

Очакванията са, че сътрудничеството ще допринесе както за напредъка на двете общности, така и за укрепването на духа – на по-голяма интеграция и обен на опит.