Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

РУСЕ ЧЕСТВА ПРАЗНИКА НА ГРАДА – 6 МАЙ

Русе отбелязва днес празника на града – 6 май. За честванията пристигнаха официални делегации от побратимените с Русе XI-ти район на Будапеща – Уйибуда и Гюргево. Гостите от Унгария са д-р Имре Римоци – зам. – ръководител на кметския кабинет в Уйбуда, д-р Силвиа Берци – зам. – ръководител на секретариата на кмета, Ерика Шолтес – ръководител на финансовия отдел и Димитър Грозданов от Българското самоуправление на Уйбуда. От Гюргево празника на града уважиха Василе Мустъця – председател на Окръжен съвет – Гюргево и Йонел Мускалу – администратор на Окръг Гюргево. Кметът Пламен Стоилов получи поздравителен адрес от губернатора на Окръг Гюргево Нина Кармен Кришу.
Честванията започнаха с откриването на изложбата „Еврорегион Русе – Гюргево: 10 модерни перспективи за сближаване”. Тя включва 10 пана, които презентират идейни проекти за трансгранично сътрудничество, разработени по проект „Еврорегион Русе – Гюргево оперативни решения – мастерпланинг за интегрирано управление на възможностите за развитие”. Те са в сферата на икономиката, транспорта, енергията, туризма и недвижимите имоти.
Разположената на русенския кей експозиция беше открита от зам.-кмета по Европейско развитие Страхил Карапчански и от Петер Шнайдер – председател на консорциума «Пан план-Ласи-Булплан», който е изпълнител на проекта. Г-н Карапчански подчерта ключовото значение на проекта за бъдещото развитие на Еврорегион Русе-Гюргево, както и за привличането на инвестиции от двете страни на реката. Г-н Шнайдер уточни, че стремежът на изпълнителя е бил да предложи проекти, които да имат съществен принос за преобразяване визията на Еврорегиона. Той допълни, че вече има фирми, които проявяват интерес към реализиране на проекти по ЕРГО МАСТЕРПЛАНА.
Празничната програма продължи с концерт на Общинския детски център за култура и изкуство на площада пред Общината. В него участваха фолклорните формации „Здравец” и „Зорница”, с ръководители Милка Железарова и Димитър Донев, малките певци от ДВГ „Слънце”, с ръководител Наталия Константинова, и танцьорите от формация „Мираж”, с ръководител Наталия Томова. Водещи на програмата бяха Ралица Константинова и Росен Минев.
В 12.15ч., под звуците на Общинския духов оркестър, Литийно шествие, с дарената на града ни частица от мощите на Св. Георги, тръгна от Паметника на Свободата и се отправи към Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Там се проведе Тържествената церемония по повод 6 май – Ден на храбростта и българската армия. Слово произнесе д-р Андриан Райков – заместник областен управител на Област Русе. Архимандрит Виктор – протосингел на Русенската Света митрополия и православни свещеници отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен. Държавни и общински институции, Генералното консулство на Русия в Русе, представителите на чуждестранните делегации, граждански организации, политически партии и сдружения поднесоха венци и цветя пред паметника. В церемонията участва почетна рота от русенския гарнизон и Общинският духов оркестър. Водещ беше актьорът Косьо Станев.
В 17.30 часа, в Русенската художествена галерия на ул. „Борисова” №39, ще бъде открита изложбата „Неохраняема зона”, представяща графичен дизайн, фотография, видео, илюстрация, анимация, живопис, инсталации, архитектура. Към участниците в 11-то издание на организираното от Сталкер Холдинг събитие се присъединяват и русенските автори Златка Стойкова, Таня и Георги Пасеви, Горан Памуков.
Кулминацията на празничния 6 май е концертът с участието на Дивна и Владимир Ампов – Графа. Начало – 21 часа, на площада пред Общината.
Празничната програма по повод 6 май е организирана от Община Русе, с любезната подкрепа на фирмите Монтюпе, Дунарит и ВиК.