Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Русе ще бъдат изградени обособени места за паркиране на електрически скутери

Общинският съвет одобри споразумението за сътрудничество, подписано между Община Русе и Лайм Технолоджи ЕООД. То е за изграждане на публична система за споделено използване на електрически скутери на територията на цялата община  

Съгласно новоприетата Наредба №18 за обществения ред при полазване на превозни средства, ще бъдат определени места за паркиране на индивидуални електрически превозни средства, като не повече от 50 процента от капацитета на местата за паркиране да могат да се ползват от юридически лица.

С решение на Комисията за организацията на безопасност на движението ще бъдат определени места за паркиране не само на тези електрически скутери, но включително и на тези на физически лица като кметът ще ги определи със заповед. По този начин ще се стимулира използването на по-екологични превозни средства.

Предвижда се в града да бъдат разположени 100 тротинетки, които ще бъдат разпределени на няколко локации. Те ще развиват скорост до 25 км/ч. и ще имат стартова цена за отключване, както и цена за ползването им на минута. Тяхната цел е да се задоволи нуждата на мрежата на микромобилност в града, намаляване въздействието на външните ефекти, генерирани от индивидуалния автомобилен трафик, подобряване на обществената осведоменост в областта на безопасното поведение на пътя и повишеното внимание. 

Фирмата започва дейността си през юни 2017 година като днес  е най-голямата компания за наем на електрически тротинетки в света. Тя оперира в 200 града – в региона развива дейност в Букурещ, Атина, Солун и други.