Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Русе може да бъде домакин на Световното първенство по Драконови лодки през 2025 г.

С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласие Община Русе да кандидатства за домакин на Световно първенство по Драконови лодки 2025 г.

Драконовите състезателни лодки имат дълга история в Китай, но напоследък са популярни и на много други места по света. Вече има фестивали на Драконовите лодки, както и Международна федерация Dragon Boat с календар, пълен със събития.

Съвременните лодки са почти същите както старите китайски водни дракони, ползвани хилядолетия, просто използваните материали за изработката им са се променили. Новите „дракони“ са направени от стъклоплат, пластмаса и карбон.

Лодките представляват 12-13-метрови пироги без допълнителна стабилизираща част (кил), които в най-широката си част достигат до метър и половина. Украсени са с глави на дракони, накичени с червени ленти, символизиращи радост, щастие и успех. Отборите се състоят от 20 гребци, кърмчия и барабанчик, който определя ритъма на загребването с веслата.

Официалните дистанции за състезания, признати от Международната федерация по кану (ICF), са 200 или 250 метра, 500 метра и 2000 метра. 2000 м се провежда като състезание за преследване с две обиколки от 500 м завършен курс, включващ три завоя. Събития се провеждат за мъжки, женски и смесени отбори.

Китайската култура има известни традиции в нашия град и бившият директор на СУ „Васил Левски” Галин Ганчев припомни, че от петнадесет години учениците от гимназиален етап изучават интензивно китайски език. Преподаването на езика е от повече от 15 години, като тогава в България китайски се изучава само в 1 софийско училище. Училището има изградени традиции по отношение на източните езици, база и ресурси за това. СУ „Васил Левски“ работи съвместно с Институт „Конфуций”- гр. Велико Търново, с чиято подкрепа стават възможни множество изяви на учениците.

Идеята е и в Русе този спорт да се развие, а през м. март тази година да се спечели правото на домакинство, като затова апелира и кметът на Община Русе Пенчо Милков.

 Очакванията са повече от 3000 души да проявят интерес към бъдещи състезания в нашия град, а спортните инициативи да се разрастват, като бъдат въвлечени повече деца и младежи.