Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ръководството на Общински съвет – Русе посети две изложби в Гюргево, посветени на 1 и 3 март и отдаде почит към делото на Христо Ботев

Председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев и заместник-председателите Деница Иванова и Наталия Кръстева, заедно с изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, посетиха Гюргево днес. А поводът – изложбата „Русенският край през Освободителната война в снимките на щабс капитан М. П. Равенский“, посветена на Националния празник на България – 3 март. Наред с военната тематика, снимките показват едни от най-ранните фотоизображения на град Русе и на Русенския край.

Съпътстващата трансгранична изложба също остави много приятни чувства в ръководството на местния парламент. Тя носи името „Мартеницата – традиция при българи и  румънци“ и показва общото и различното в изработката. Една от основните разлики между двете съседни държави е, че в Румъния мъжете не носят мартеници, въпреки че разбиранията относно украшенията в бяло и червено са именно, че те носят късмет и са определяни като бижу.

И двете изложби са дело на съвместните усилия на домакините от Окръжен музей „Теохари Антонеску, Регионален исторически музей – Русе, Държавен архив – Русе, и, разбира се Асоциация „Еврорегион Данубиус“, един от основните приоритети на които са популяризиране на културата, традициите, обичаите на българи и румънци и тяхното взаимно опознаване. Припомняме, че тази година Асоциацията ще отбележи своя 20-и рожден ден.

Посещението в Гюргево приключи с отдаване на почит пред паметната плоча, която на български език възхвалява делото на Христо Ботев и неговите четници. Тя е поставена на сградата на пристанището в румънския град и историята разказва как той се превръща в своеобразна революционна столица на българите, когато на 16 май 1876 г., Христо Ботев се качва от същото място на пътуващия към Виена параход „Радецки“.