Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

СЗ „КООРС“ поема цялото видеонаблюдение в Русе

Специализираното звено „Контрол, охрана, обществен ред и сигурност“ (С3 „КООРС“) поема функциите на отдел „Видеонаблюдение и общинска кабелна мрежа“, който до този момент беше част от структурата на ОП „Комунални дейности“. Това стана ясно след гласуваните на днешната сесия на ОбС промени в правилниците на двете общински предприятия.

Целта на Община Русе е обединяване на дейностите, насочени към охрана и опазване на общинската собственост, осигуряване на обществения ред и сигурност и повишаване капацитета на работа на звеното за видеонаблюдение.

„С прехвърлянето на дейностите по видеонаблюдение и общинската кабелна мрежа към СЗ „КООРС“ значително ще се съкрати времето за реакция при констатиране на неправомерни действия на територията на общината“, заяви директорът на звеното Йордан Джамбазов.

По думите му с дейността по видеонаблюдение ще бъде подпомогната значително работата на Общинска полиция, която се очаква да заработи скоро.

С предлаганите промени общият брой на камерите за наблюдение, които ще бъдат под контрола на единен център, става над 780. Предвижда се увеличаване числеността на специализираното звено с четири бройки и обновяване на голяма част от остарелите камери.

Финансовите средства, необходими за прилагане на новата уредба, са заложени в бюджета на Община Русе за 2022 година.