Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Станимир Станчев с изказване за „тапите“ на Дунав мост на днешното заседание на Общинския съвет

Общинският съветник от групата на МИК СДС – Русе Станимир Станчев направи изказване, преди да бъде започнато разглеждането на точките от Дневния ред на днешното 32-ро заседание на местния парламент.

Публикуваме целия текст:

Ние, общинските съветници от групата на МИК СДС – Русе, осъждаме бездействието спрямо образувалите се задръствания към Дунав мост по главния път Русе – Силистра и изразяваме нашата подкрепа към всички граждани зад Инициативния комитет ДИЗ „Тегра“, които представят Дунавска Индустриална зона „Тегра“.

Дългите опашки от тирове по пътното трасе се превръщат в предпоставка за тежки пътно-транспортни произшествия, както и в ежедневна пречка за жителите на град Мартен и околните села, както и работещите в Дунавска индустриална зона „Тегра“.

Уважаеми колеги, ние наблягаме, че продължаващото бездействие досега е избирателно, тъй като е в противоречие с направените преди две години обещания, след подаден сигнал от управителите на същите дружества в „Тегра“. Сега това са останали в публичното пространство празни приказки, а проблемът остава нерешен. И ще се задълбочава с предстоящия летен сезон.

В подаденият сигнал за опасност за пътно-транспортни произшествия на 28 февруари 2020 година управителите на „ТМ Инфраструктура АД“, „Булмаркет ДМ“ ЕООД, „Олео Протеин“ ЕООД, „Порт Булмарктер“ ЕАД и „Елсистеми технолоджи“ ООД уведомяват за задръстването с тежкотоварни автомобили, които минават и по пътния възел, предназначен за ползване от Индустриалната зона. Това претоварване и сега води до блокаж на почти всички икономически оператори на площадката ,пречи на бизнеса и унищожава нашата пътна инфраструктура.

Това е проблем, който засяга цяла Русенска област и дали опашките ще бъдат изместени при гр. Бяла или на бул. „България“, липсата на организация на движението се мести с километричните опашки от тирове. Област Русе спешно се нуждае от това да бъде предприета инициатива, която не се изчерпва с едно посещение и запознаване с проблема, а от визия за цялостно решение на проблема.

Ние, общинските съветници от групата на МИК СДС-Русе осъждаме бездействието по случая и призоваваме Общински съвет – Русе да поднови обществената дискусия по проблема.

Ние категорично настояваме да разберем какво се случва с отпуснатите на 5 ноември 2021 година от тогава назначеното от президента Румен Радев служебно правителство 3 мил. лева на Община Русе за изграждане на буферен паркинг“.