Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Състоя се 5-ото заседание на временната комисия, отговаряща за чистотата на атмосферния въздух в Русе

Петото заседание на временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух и за отпадъците в Община Русе се състоя днес, 28 септември 2020 г., в зала „Свети Георги“ в сградата на Общината.

На заседанието присъстваха председателят на комисията Дауд Ибрям, неговите заместници – Биляна Кирова и Пламен Рашев, Дилян Саманджиев,  Деана Тонева, Стоян Христов – членове на комисията, кметът на Община Русе Пенчо Милков, зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев, зам.-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев, директор дирекция „Екология“ към Община Русе Георги Игнатов, началник отдел „Екология“ Василена Панкова, заместник областният управител Свилен Иванов, директорът на РИОСВ-Русе Анатоли Станев, началникът на отдел „Въздух и вредни физични фактори“ към РИОСВ инж. Христо Милков, народният представител Крум Зарков, граждани и медии.

         28 септември е ключова дата в историята на Русе, защото през 1987 г. над 300 души протестират срещу обгазявания с хлор от румънския химически комбинат в Гюргево, което всъщност се смята за първата улична демонстрация по време на комунистическата диктатура в Народна република България.

         Първият протест е малоброен и действията на протестиращите се забелязват единствено от партийните органи и Държавна сигурност. Не е същата ситуация на втория митинг обаче, когато се събират няколко хиляди души. Той остава в историята като „Протестът на майките с количките“.

         За разлика от медийното затъмнение тогава, днес една от основните теми в медийното пространств, е тази за чистотата на въздуха. Не само в Русе, а в цяла България. Но акцентът е именно в Русе.

         Само преди дни зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова беше в Русе, след като министърът на околната среда и водите Емил Димитров назначи проверка на предприятията в града.

         След близо 10-дневна проверка бяха представени предварителни резултати от проверени от РИОСВ-Русе досега предприятия. Фрапиращи нарушения не бяха установени с изключение на някои елементи в производствата. Основно бяха представени проверки на двама от потенциалните замърсители, свързани с въздуха в Русе.

         Отчетено бе, че станциите за измерване за отминалия период не показват завишения на нормите за чистота на атмосферния въздух.

         Предстои да бъдат представени окончателните резултати на следващото заседание на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух и за отпадъците в Община Русе през месец октомври.

         Поети са ангажименти от страна на РИОСВ, РЗИ и други отговорни институции за писмени отговори на поставени от граждани въпроси.

         Очаква се междуведомствената комисия към Областната управа в града да приключи работа и да представи анализ във възможно най-кратки срокове.