Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

С традиционната среща на председателите на Общински съвет – Русе в местния парламент отбелязаха 6 май

Празникът на град Русе – 6 май за поредна година събра председателите на Общински съвет – Русе. Акад. Христо Белоев посрещна в кабинета си Явор Димитров (мандат 1992-1995 г.), проф. Васил Пенчев (2009-2015) и Иво Пазарджиев (2019-2023 г.), които обсъдиха темите на дневен ред и се върнаха назад в спомени за отминали моменти от тяхното управление на местния парламент.

На срещата присъстваха още кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговите заместници Енчо Енчев, Димитър Недев, Никола Лазаров и Борислав Рачев.

След тържественото заседание за удостояване със званието „Почетен гражданин на Русе“ на Илия Сяров, празникът продължи на площад „Александър Батенберг“.

В Деня на храбростта и българската армия по традиция се състоя официалната церемония пред Паметника на загиналите в сръбско-българската война, където русенци отдадоха почит на воините, загинали за родината. Церемонията бе организирана от Община Русе, а празникът започна с приемане на почетния караул от началника на русенския гарнизон и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев.

Слова бяха произнесени от областния управител Драгомир Драганов и кмета Пенчо Милков, а поздравителен адрес до русенци беше изпратен от президента Румен Радев.

В памет на загиналите за отечеството ни войни бе отслужена заупокойна молитва и благодарствен молебен по повод Деня на храбростта от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. В словото си той постави акцент върху значението на единството на нашите съграждани, което може да дойде от отношението ни един към друг. Не на последно място той отправи апел да просветим думите си и да имаме силата да прощаваме помежду си.

Водещ на събитието бе актьорът Косьо Станев, а присъстващите имаха възможността да чуят и рецитал на стихотворението „Един завет“. Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев изпълни празнични маршове. Краят на церемонията бе сложен с полагане на венци и цветя. Сред официалните гости бяха редица представители на държавната и местната власт.