Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

С тържествена церемония и редица събития Русе отбеляза 6 май

На днешния 6 май Русе празнува. С тържествена церемония русенци и гостите на града почетоха Деня на Храбростта и Българската армия и отбелязаха църковния празник Гергьовден.

По вече утвърдилата се като традиция среща между председателите на Общински съвет – Русе от предходни мандати започна празничния 6 май. Настоящият председател Иво Пазарджиев посрещна в кабинета си арх. Силвия Алексиева (мандат 1995 – 1999 г.), Искрен Веселинова (мандат 2003-2009 г.) и акад. Христо Белоев (мандат 2015 – 2019 г.) на чаша кафе и кратка ретроспекция на събитията от изминалата година. Към тях се присъединиха ръководството на Община Русе и председателят на район Тараклия Иван Паслар. Заедно те отидоха до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

„Още в годините след Освобождението на България българската държавност се е крепила на раменете на славните български войни. Те прекосиха няколко пъти Балканския полуостров, за да постигнат идеала за свободна и независима държава. Битките при Дойран, Одрин, Сливница, Каймакчалан… нашите войни показаха храброст и защитиха българската държавност!

Уважаеми офицери и военнослужещи в Българската армия, честит празник! Гордеем се с Вас и съм сигурен, че при необходимост ще носите службата не по-малко достойно от Вашите славни предшественици“ каза председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев по време на тържествената церемония и в допълнение поздрави всички именици.

Традиционно празникът започна с приемане на почетния караул от началника на русенския гарнизон и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. В честването се включиха и представители на 13-и младежки гвардейски отряд. В памет на загиналите за отечеството ни войни бе отслужена заупокойна молитва и благодарствен молебен по повод Деня на храбростта от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската света митрополия. Водещ на събитието бе Венцислав Петков, а присъстващите имаха възможността да чуят и рецитал на стихотворението „Новото гробище над Сливница“. Приветствия към присъстващите бяха отправени още от кмета Пенчо Милков, областният управител Анатоли Станев, а също и от кмета на Гюргево Адриан Ангелеску и председателя на район Тараклия Иван Паслар. Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев изпълни празнични маршове.

Сред официалните гости бяха народни представители, заместник областният управител Детелина Ачева, заместник-кметът на Община Гюргево Мариян Дамян, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, общински съветници, общественици от Русе и региона, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, която е почетен гражданин на Русе и Гюргево. На събитието присъстваха още началникът на Военно окръжие – I степен Русе подполковник Васил Петров, както и ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев и представители на редица местни и държавни институции.

Честит празник!