Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

УДОСТОИХА ПОСМЪРТНО СЪС ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ГРАД РУСЕ“ ЦВЯТКО МИЛАНОВ

Днес в Заседателна зала на Община Русе Цвятко Миланов бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на град Русе“.
На церемонията присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет – Русе професор Христо Белоев и близките на нотариуса.
На емоционалната среща русенският градоначалник заяви: „Каквото и да кажем за Цвятко Миланов, може би няма да е достатъчно. Имах честта да го познавам и го помня като изключително достоен и устремен човек. Той е помагал на хиляди хора и не спираше да работи до последно за тях. Името му е равностойно на институция и никога няма да го забравим“. Кметът добави още, че се гордее с неговите последователи – внуците на г-н Миланов, които продължават делото му.
Професор Белоев сподели: „Нотариус Миланов е емблема и отличен пример на местно и на национално ниво. Поколенията трябва да се учат, а наследниците му да продължат с достойнство завета на дядо си“ и пожела здраве и успех на семейството.
Внучката на нотариуса Адриана Филчева получи почетен знак и грамота за значими постижения и принос за развитието на нотариалната дейност и правото в Република България, удостояващи Цвятко Миланов за почетен гражданин на град Русе.
Цвятко Миланов е роден на 4 април 1926 г. в с. Ловско, Община Лозница, област Разград. През 1958 г. започва работа като нотариус в Районен съд Русе. До септември, 1998 г. е държавен нотариус, а след създаването на Нотариалната камара на Република България стартира частна дейност, която практикува до последния си ден.
Г-н Миланов е бил една от забележителните фигури на Русе с безспорния си професионализъм в дейността си и като един от най-значимите имена в българския нотариат.

За заслуги и към развитието на правото в Република България и в частност към нотариата е на награждаван, както следва:
24-25.10.2008 г. – Грамота и плакет от Първия конгрес на нотариалната камара за заслуги към развитието на нотариата в Република България, във връзка с 10-годшишнината от основаването на нотариалната камара и свободния нотариат в Република България;
31.03.2009 г. – Поздравителен адрес от Нотариалната камара на Република България по случай 50-годишен юбилей като работещ нотариус;
24.10.2013 г. – Почетен знак на съюза на юристите в Република България за професионални постижения и активна съюзна дейност;
04.04.2016 г. – Плакет от Нотариалната колегия на Велико Търново и благодарствен адрес за изключителен професионализъм и принос за развитието на нотариалната професия, във връзка с 90-годишен юбилей.