Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ученици от СУ „Христо Ботев“ в Русе се запознаха с работата на местния парламент и Община Русе

Днес учениците от Xа клас на СУ „Христо Ботев“ в Русе се срещнаха с кмета на Община Русе Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Поводът бе отправена покана от Пазарджиев към учениците и техния преподавател по История и цивилизация д-р Пресиян Костадинов.

Откритият урок се проведе в зала „Свети Георги“ – мястото, на което се провеждат заседанията на Общински съвет – Русе, а темите на дискусия бяха свързани с живота в Русе и пълноценното участие на младите и будни граждани в него. Като начало бяха разяснени приликите и разликите между дейността на Общината и Общинския съвет, като в хода на диалога с младежите беше уточнено колко важно участие в обществения живот заемат самите те.

„Смятам, че можем да направим града ни по-хубав и определено – по-добро място за живеене. Това обаче зависи до голяма степен от вас“ – с тези думи Иво Пазарджиев се опита да мотивира младите момчета и момичета с идеята те да останат в България и да се развиват, ако не в рамките на града, то поне в рамките на родината. Председателят на местния парламент подчерта, че с кмета Милков полагат усилия в една посока и тя е именно за това Русе да бъде привлекателен и предпочитан за живеене град.

Не липсваха и въпроси от страна на гостите, които бяха относно състоянието на улиците в града, поддържането на чистота, а сега с наближаването на лятото – и по отношение на пръскането против комари. Кметът Пенчо Милков призова всички заедно да се грижим за заобикалящата среда, защото „тя зависи от самите нас“. Спортът и неговото развитие също беше сред обсъжданите теми.

В края на срещата учениците от СУ „Христо Ботев“ получиха поздравления, че са един от най-сплотените класове в своето училище, а моментът бе запечатан с обща снимка.