Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ФИЛИАЛ „СВЕТИЛНИК“ НА ДЕТСКА ГРАДИНА „ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА“ БЕШЕ ОТКРИТ ДНЕС В КВАРТАЛ „ЧАРОДЕЙКА-ЮГ“

Официалното откриване на новопостроената детска градина по проект „Светилник – социално включване чрез единодействие на терапевти и институции за леснодостъпни, нови, интегрирани консултации“ се състоя днес в кв. „Чародейка-юг“. На церемонията присъстваха народните представители от ГЕРБ г-жа Светлана Ангелова и г-н Пламен Нунев, кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов, заместник-кметът по хуманитарни дейности г-н Иван Григоров, заместник-кметът по комунални дейности г-н Свилен Иванов, областният управител Венцислав Калчев, председателят на Общински съвет – Русе засл. проф. Васил Пенчев,общински съветници, директори на дирекции и служители на Община Русе, директори на детски градини в Русе и граждани.
Празничен водосвет за откриването на новата сграда отслужи отец Георги. Лентата прерязаха народният представител г-н Пламен Нунев, кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов и директорът на детската градина г-жа Теменужка Тодорова.
Директорът на новото детско заведение Теменужка Тодорова благодари на народните представители и кметския екип за усилията, които са положили, за да се изгради детската градина. „Признателни сме за предоставената възможност, за красивата сграда, за добре оборудваните стаи и хубавия двор. Искам да пожелая на всички деца и родители много здраве и да благодаря на политическа партия ГЕРБ за подарените играчки“, каза г-жа Тодорова.
В приветствието си към присъстващите кметът Пламен Стоилов заяви, че с откриването на новото детско заведение изпълнява поет към жителите на кв. „Чародейка“ ангажимент. Той увери, че до края на годината в Русе ще бъдат открити още няколко градини. „Аз вярвам, че подетата линия на възраждане на Русе ще продължи, защото ние всички искаме нашия град да е по-красив, по-спокоен, да е истински дом за нашите деца, които да остават тук и да реализират своите потенциални възможности в Русе“, каза още г-н Стоилов.
Народният представител г-н Пламен Нунев изказа своите адмирации към кмета и неговия екип за усилията и волята да реализират идеята. Той подчерта важната роля на народният представител г-жа Светлана Ангелова за навременното съдействие във всички проблемни моменти при осъществяването на проекта.
Общата стойност на проект „Светилник“ е 1 340 216,47 лева, а бенефициент е Община Русе. Финансирането е безвъзмездно осигурено от Международната банка за възстановяване и развитие.
По Програма “Социално включване“ на Министерството на труда и социалната политика, през 2014 г. на територията на Община Русе бе изграден комплекса за интегрирани социални услуги – детска градина и здравна консултация за деца от 0-7 год. Детската градина ще приюти 4 нови групи на възраст от 3 до 7 години и ще е всекидневно посещавана от близо 100 малчугани. В резултат на това са открити и нови работни места.
Детското заведение е обявено в електронния прием на деца за новата учебна 2014/2015 година като филиал на ЦДГ „Червена шапчица“ в кв. „Чародейка” и ще започне работа с пълен капацитет.

Откриването на новата сграда е само част от общата цялостна политика на Община Русе за ремонт и строителство на нови детски заведения. Съвсем скоро ще бъде завършена и новата детска градина в кв. „Дружба 3“ – „Снежанка – 2“, както и филиалът на детска градина „Радост“ в центъра на Русе. С построените в този мандат филиали, капацитетът на детските заведения в общината е увеличен с 300 места.