Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Церемония в памет на жертвите на арменския геноцид се проведе днес в Русе

На днешната дата се отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Арменския геноцид от 1915 – 1923 година. По този повод днес в Русе бяха положени венци и цветя в памет на невинните страдалци пред монумента в двора на Арменската апостолическа църква. На церемонията присъства и председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

В знак на признателност и уважение към българския народ и неговите свидни жертви арменците от града положиха венец пред Паметника на свободата.

През последните години се засилват призивите в световен мащаб за международно признаване на арменския геноцид както и признаване от страна на турското правителство за случилото се. От 2007 година насам над 20 страни декларират официалното признаване на събитията от този период като геноцид, също както тях, тази гледна точка се приема и от повечето изследователи и историци. На 24 април 2015 година във връзка с отбелязване на 100-годишнината на събитието, българското Народно събрание приема декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменци.

Припомняме, че под арменски геноцид се разбира умишленото и систематично унищожаване на арменското население в Османската империя в края на XIX век, по време на Първата световна война и малко след това. Жертва на масови кланета и насилствена масова депортация са над 1 000 000 арменци в периода 1915 – 1918 година.