Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Честит 3 март! Отбелязваме 146 г. от Освобождението на България

Стотици русенци се събраха пред Паметника на свободата в града, за да отбележат Националния празник на България – 3 март. Началото на официалните чествания, организирани от Община Русе, беше дадено с приемане на почетен караул от командира на Военно формирование 32420 – Русе и началник на гарнизона подполковник Павлин Илиев, като веднага след това той поздрави и 13-ия гвардейски младежки отряд при Общинския младежки дом. На церемонията присъства и председателят на Общински съвет – Русе акад. Христо Белоев.

„СКЪПИ РУСЕНЦИ,
Поздравявам Ви по случай Националния празник на Република България!
На тази дата преди 146 години българският народ успява да се пребори за Съединението и за Независимостта си, благодарение на сплотяването около националните идеали. Подвизите на героите, пожертвали живота си за Свободата, са примерът и мерилото за обичта към съвременна България! Сплотеност не ни е по-малко нужна днес, за да продължим достойното дело и да оставим единна и силна България на нашите деца!

Честит празник!“

Заупокойна молитва за падналите за освобождението на нашето отечество и благодарствен молебен за извоюваната свобода отслужиха Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия.
Програмата включваше още изпълнения на Максим Атанасов от Театрално студио „Маска“ при Общински младежки дом – Русе, с ръководител Мина Маринова, както и на Десислава Василева от Вокално студио за поп и джаз пеене „Икономов“ при Общинския детски център за култура и изкуство, с ръководител Вили Икономов. Тя изпълни „Родина“. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя от множество държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични организации и граждани. Съгласно държавния протокол част от венците бяха положени от военнослужещи от Военно формирование 42520 в Щръклево. Почетен карул бе строен и от Регионален клуб „Традиция“ – Русе. В церемонията участва и Общинският духов оркестър, който по традиция преди започването на церемонията изпълни празнични маршове, а по време на нея „Покойници“ и химна на Република България. Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Любомир Кънев. 


Сред гостите на събитието бяха още кметът на Община Русе Пенчо Милков, областният управител на Област Русе Данаил Ковачев, парламентарният секретар на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Синан Хебибов, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Енчо Енчев и Димитър Недев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Пламен Кангалов, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав инж. Ивелин Занев, редица представители на местната и държавна власт от региона, общински съветници, както и представители на институциите от северната ни съседка Румъния. На тържествената церемония присъстваха още народните представители Ализан Яхова, Иван Белчев и Иван Иванов.