Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Важните моменти от 46-ото заседание на Общински съвет – Русе

46-ото заседание на Общински съвет – Русе започна с едноминутно мълчание към дълбоко уважавания приятел, съветник, професионалист и благотворител – арх. Цвети Русинов, с когото се разделихме в началото на март.

Общинското заседание продължи с обявяването на промяната в състава на групите общински съветници в местния парламент – съветникът Илиян Илиев напусна групата на ГЕРБ и вече е независим общински съветник.

Дневният ред съдържаше 41 точки, включително изказване на граждани и питания от съветници.

Бяха дадени разяснения относно сроковете за изпълнение на проекта „Воден цикъл“ в Русе, а Драгомир Друмев от ВиК-Русе направи изказване от името на управителя на „ВиК“ ООД инж. Илиан Милев, чието присъствие в зала беше възпрепятствано.

Друмев обясни в кратко резюме, че проектът „Воден цикъл“ в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“ е приключен, като се очаква разрешението за ползване на бъде факт през идната седмица. Завършен е и втория обект, който включва реконструкция на довеждащи водопроводи от помпена станция „II подем“ до подемна станция „III подем“. Старите водопроводи са били само амортизирани, което е и причината за многобройните аварии, довели до наложителната им подмяна.

Според Друмев, ремонтните дейности на улиците в централна градска част имат голям напредък по проекта, като се очаква до 15 април да бъдат напълно приключени. Остава да бъдат изпълнени дейностите от втория етап – по бул. „Цар Освободител“, започващи от ул. „Шипка“, както и малките улички в централна градска част, които са засегнати от първия проект.

Временната организация на движението в града може да се види на сайта на Община Русе, а също и на седмичните графици, поместени на сайта на ВиК – Русе. Там е посочено, че до средата на м. юни 2023 г. следа да бъдат завършени всички етапи от проект „Воден цикъл“.

На своето 46-о редовно заседание общинските съветници приеха Годишния доклад за изпълнение на Плана за интегрирано развитие на Община Русе за периода 2021-2027 г., утвърдиха управител на „Медицински център 1 – Русе“, както и дадоха съгласието си за продажба на общински недвижими имоти, включително и за откриване на процедури за провеждане на публични търгове за отдаване под наем.

Един от важните моменти бе и приемането на разчети, условия и лимити за уреждане на бюджетни отношения за срока до приемане на бюджет за 2023 г. на Община Русе, съобразно Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Р България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета за Националната здравноосигурителна каза за 2022 г.

Въз основа на изготвения анализ на общинските приходи към 31.12.2022 г. и прогнозираните приходи за 2023 г., са осигурени средства за ремонти на междублоковите пространства в града, еднократна помощ за граждани по Наредба 21 на Общинския съвет и програма „Асистирана репродукция“, издаването на „Алманах на първите неща“, организация на Световната купа по кану-каяк маратон и др.

Повече средства се предвиждат за общинската фондация „Русе- град на свободния дух“, Програма „Туризъм“, техническо обследване и паспортизация на 10 сгради общинска собственост, подпомагане на държавните културни институции и читалищата.

По предложение на общинските съветници бяха увеличени предвидените средства за Програма „Култура“ (120 хил. лв.), за ремонт на детски площадки (150 хил. лв.) и за подкрепа на спортните клубове по Програма „Спорт“ (610 хил. лв.).

Нови моменти в инвестиционната програма са изграждането на фотоволтаици за кметство Мартен и гробищен парк „Чародейка“, основен ремонт на улиците „Доростол“, „Плиска“, „Тулча“ и „Солун“ със средства, осигурени от държавата, основен ремонт на 28 обекта от първостепенната улична мрежа, система за външно изкуствено осветление по силата на ЕСКО договор, повдигнати пешеходни пътеки до образователните институции, проектиране на укрепването и реставрацията на Паметника на свободата, изграждане на църква в кв. ДЗС, изграждане на паметник на Стоян Михайловски, внедряване на мерки за енергийна ефективност в ДЯ 5, закупуване на допълнителна техника за общинските предприятия, изграждането на спортна зала с басейн в кв. Дружба 3 (СУ „Васил Левски), 2 нови корпуса в Дом „Приста“, закриване и  рекултивация на клетка 2 за неопасни отпадъци и технически проект за закриване и рекултивация на клетка 3 от регионалното депо.

Приети бяха още механизъм за разпределение на субсидии между дружества, изпълняващи превози по междуселищни линии от транспортните схеми на Община Русе, Годишен отчет за изпълнение на Програма за управление на отпадъците на Община Русе за периода 2021 – 2028 г., Програма за качеството на атмосферния въздух на общината за периода 2021 – 2026 г., както и бе представен отчет за изпълнение  на План за действие към Стратегическата карта за шум в околната среда на агломерация Русе.

Прието беше и решението в Русе да бъде ситуирана Алея на джаза в рамките на Парка на младежта. Предложението е продиктувано от факта, че джазът е едно от изкуствата, с които Русе се гордее. Имена като Петър Петров – Парчето, Стайко Стайков, Илко Петров, Пламен Николов, Александър Петров (Бербера), Борис Русев, Петко Томанов и др. би трябвало да останат в паметта на поколения русенци. Инициативата на Русенска Джаз колегия да бъде създадена алея на джаза в рамките на Парка на младежта е в тази посока. На тази алея по подходящ начин да бъдат изложени имената на музикантите променили историята на джаза в национален и международен мащаб. Следа да бъде обявен конкурс, съобразно действащото законодателство и след широко обществено обсъждане да се наберат дарения за реализирането на идеята.

Общинският съвет прие и графикът за заседанията си през следващите месеци. Датите са: 20 април, 18 май, 15 юни и 13 юли.