Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ВиК мрежата в Русе ще бъде подменена с чугунени тръби

Проектът на ВиК за подмяна на остарялата водопроводна мрежа в Русе ще включва 4 лота. За изпълнението на всеки от тях е избран различен консорциум от строителни фирми, включващ и местни компании.

Първият лот обхваща подмяна на канализацията и частична промяна на водопроводи, както и изграждането на отвеждащ колектор в кварталите Средна кула и Долапите. Вторият лот ще обхване централната градска част, с третия ще се подменят водопроводи с диаметър над 150 мм, а с последния ще бъдат подменени магистралните водопроводи от помпената станция край с. Николово до тази в района на стария разградски път.

Контролът върху строителството ще бъде упражняван от два консорциума. „99% от мрежата ще бъде подменена с чугунени тръби“, заяви управителят на ВиК-Русе инж. Сава Савов. Той напомни, че заинтересованите граждани могат да открият техническите спецификации на всеки от етапите на проекта в сайта на дружеството.

Въпреки масовото разкопаване на улици, което предстои, от ВиК се надяват дискомфортът на гражданите да бъде сведен до минимум. За намаляването на фините прахови частици те обещават оросяване на строителните площадки, а като улеснение се подготвя и карта с локациите на предстоящите ремонти.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“, като по думите на Савов с него могат да бъдат решени проблемите с водопроводната мрежа на града за следващите 50 години.