Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Мариян Димитров с питане ще бъде ли реставриран единственият в България от времето на Османската империя паметник в Русе

Днешното 35-о заседание на Общинския съвет завърши с изказването на Мариян Димитров относно реставрацията и облагородяването на околното пространство до най-стария и единствен в България от времето на Османската империя паметник, намиращ се в Парка на младежта – Махмудовата колона, известна и като Царев камък.

Димитров заяви от трибуна, че това е най-старият паметник в Русе. Той се намира на около 60 метра от църквата „Успение на Пресвета Богородица“ или още мраморната възпоменателна Махмудова колона, известна и като Царев камък и е издигнат от общината по повод и в чест на идването на султан Махмуд II в Русчук.

Според историци този паметник е и единствен в България от времето на Османската империя. През 1836 г. Махмуд II е предприел обиколка, за да инспектира крепостите от орбиталния четириъгълник на империята – Русчук, Силистра, Варна и Шумен. Визитата преминава при изключителна тревожност – добавя още Димитров. Твърденията са, че султанът е посрещнат извън градските порти на Русе. Той оглежда войската, дава вид на задоволство, поема пушката на един войник и я хвърля на земята. Това е знак, който определя мястото на бъдещата колона.

Самата колона е изградена през 1837 г. и представлява каменен пиедестал с мраморна колона и хвалебствен текст, съчинен от султанския калиграф Мустафа Иззет.

Тези факти, подходящите условия и околна среда, могат да превърнат Махмудовата колона в ценен туристически обект.

По този повод Мариян Димитров отправя своето питане към кмета на Община Русе Пенчо Милков кога се предвижда да се реставрира този паметник и да се промени подходящото непосредствено пространство около него.

Заместник-кметът по „Устройство на територията“ в Община Русе Магдалина Илиева отговори на Димитров, че Махмудовата колона не присъства в списъка на културните паметници, одобрен с Общия устройствен план на Община Русе като единичен такъв. Илиева добави, че в малкото на брой архивни данни за паметниците на Община Русе липсва информация за нея, но безспорно по своята същност тя се отнася към културно-историческите забележителности на Русе.

„В случая идеята на Мариян Димитров е много добра, но за реставрация на паметника следва да се мисли като за част от цялостното облагородяване на Парка на младежта. Активната работа с приоритет към популяризиране на културно-историческите забележителности от своя страна изисква много средства. Необходимо е да се извърши подробно проучване за допустимите намеси от гледна точка на местоположението й, може би да се изготви идеен проект за тази реставрация с оглед да се запази автентичният й вид и не на последно място – проектът да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство, регламентирано в Закона за културното наследство“ завърши Илиева.