Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

РЕШЕНИЕ № 895 Прието с Протокол № 33/26.04.2022 г.

На основание чл. 21, ал.1, т.8 и т.23, във връзка с чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА и във връзка с чл.14, т.10 от Раздел IV на Учредителния акт на Фондация „Русе – град на свободния дух“ , както и с чл.7, ал.4 и чл.9, ал.4 от Правилника за реда за осъществяване на общественополезна дейност и за набиране и разходване на имуществото на Фондация „Русе – град на свободния дух“, общинският съвет реши:

1.Приема отчет за дейността на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за 2021 г. /Приложениe 1/.

2.Приема годишен финансов отчет на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за 2021 г. /Приложение 2/. 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                   (Иво Пазарджиев)

Приложение № 1

ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА  ФОНДАЦИЯ „РУСЕ – ГРАД НА СВОБОДНИЯ ДУХ“

ЗА ПЕРИОДА 1 ЯНУАРИ –31 ДЕКЕМВРИ 2021 Г.

През 2021 година продължи усилената и успешна работа на екипа на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за брандирането на Русе като град на свободния дух, където хората могат за изявят себе си в областта на изкуството, науката, образованието, новите технологии и спорта, както и да се забавляват.

Програмата на Фондацията беше в пълен унисон и стриктна координация с програма „Туризъм“ и програма „Култура“, с цел взаимното им допълване и пълноценна работа за привличането на максимален брой гости и туристи към Русе.

Въпреки сложната епидемична обстановка и забраната за събития през по-голямата част на годината, екипът на Фондация „Русе – град на свободния дух“ с гъвкавост успя да реализира събитийната си програма в съответствие с поставените цели и насоки на работа, а резултатите са по-добри в сравнение с предходната година. Равносметката е привличането на десетки партньори в името на каузата за стимулиране на таланта, развитие на културата и туризма, обмена на знание и масовия спорт, като ключови елементи на местната идентичност. За отчетния период по сметката на Фондацията постъпиха 17 дарения на стойност 99 867,68лв.

През 2021 година, във връзка с реализирането на кампанията „Русе – град на свободния дух“, се проведоха 150 събития. Създадени бяха 561 творчески продукта.  Събитията станаха възможни благодарение на 15 проектни екипа, 3844 активни участници, 110 доброволци и 78 партньорства. Близо 66 000 русенци и гости на града съпреживяха емоцията да са част от инициативите като зрители или читатели.

През 2021 година беше поставено началото на редица партньорства. Подадохме ръка на младите хора на Русе при реализирането на Тунинг фестивал МАСКА, който има тенденция и потенциал да се превърне в едно от най-добрите събития в България. Подпомогнахме първия Регионален турнир по скално катерене за купата на „Иван Томов и проведохме първия конкурс „Младежи с екомисия“. Продължи реализирането на Програма „Знание и растеж“, осъществена с подкрепата на “Еконт Експрес“ ООД.

Лицата на Русе

Чрез фонд „Лицата на Русе“ Фондация „Русе – град на свободния дух“ ежегодно подава ръка на талантливи русенци, изявяващи се в областите култура, изкуство, образование, наука и нови технологии, спорт. Подкрепяме както финансово, така и морално знаещите и можещите и им даваме криле, размах, надежда и смелост да продължат да се развиват.

През първото полугодие на 2021 година във Фондация „Русе – град на свободния дух“ постъпи само едно искане. То е за подпомагане на хоровете „Дунавски вълни“ и „Свети Георги Победоносец“ относно участието им впървото издание на националния проект ,,Детският хор на България” с инициатори и организатори Български хоров съюз, Министерство на културата, с подкрепата на всички общини и под патронажа на Президента на Република България господин Румен Радев. Инициативата се проведе през периода от 1 до 4 юли 2021 г. в НДК, София. С Решение на Управителния съвет на Фондация „Русе – град на свободния дух“ от бюджета на организацията бяха отделени 3000 лв., с които беше покрит частично разхода за нощувките на 56 млади хористи.

Благотворителна кампания „Талант без граници“

Със закупуването на 9 пиана приключи благотворителната кампания „Талант без граници“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“, която имаше за цел да набере средства за обновяването на клавирните музикални инструменти на Националното училище по изкуствата „Професор Веселин Стоянов“.  Кампанията стартира през 2016 година и през изминалите години в нея се включиха фондации, фирми, спонсори, меценати, бивши и настоящи учители и ученици. За периода 2016 – 2020 г. бяха събрани 180 574 лв. от 47 дарения.  150 000 лв. бяха предоставени от Фондация „Америка за България“. Още 10 000 лв. бяха отделени за каузата от бюджета на Фондация „Русе – град на свободния дух“. Така общата сума за обновяването на музикалните инструменти на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ достигна 190 574 лв.

Благодарение на кампанията „Талант без граници“ в момента училището разполага с нов роял Стенуей В, изцяло обновен роял Стенуей D, частично обновени 4 концертни рояла, нови 9 пиана, 10 инструмента с подновена механика и резервни материали за ремонт и поддръжка . Сбъдната  е една огромна мечта на педагозите и младите артисти от училището, която им дава самочувствието, че в учебното заведение има най-добрата база и най-добрите условия за подготовка на конкурентно способни професионалисти в конкурентноспособна среда.

Събития, организирани и подкрепени от Фондация „Русе – град на свободния дух“

Общинска фондация “Русе – град на свободния дух” инициира и подпомогна реализирането на мащабни и иновативни събития, които подсилват ”чувството за общност” сред русенци, улесняват диалога между представители на различни културни, творчески, научни, образователни, спортни групи, насърчават междусекторните форми на сътрудничество. Подкрепени бяха и традиционни събития от културния календар на града, както и в областта на науката, образованието и новите технологии.

Парад на ретро автомобили и мотоциклети

196 участници от България и Румъния се включиха в седмото поредно издание на Парада на ретро автомобили и мотоциклети в Парка на младежта в Русе. 4 големи награди и десетки по-малки отличия бяха раздадени на собствениците на най-атрактивните возила, сред които леки и товарни автомобили, кемпери, мотоциклети, велосипеди и детски колички с ретро визия. Наградата на кмета на Община Русе получи Петър Георгиев от Добрич. Той бе награден лично от заместник-кмета Златомира Стефанова за своя запомнящ се джип „Уилис“. Наградата на Фондация „Русе-град на свободния дух“ отиде при Стоимен Генчев за неговата „Варшава“. Най-важната, наградата на публиката, получи Тенчо Ангелов със свoя кабриолет Фолксваген 1303, а тази на съорганизаторите от Авто-мото клуб „Русчукъ“ грабна румънецът Стан Раул, чийто автомобил е от 1979 година.

 По случай парада Музеят на транспорта в Русе стана домакин на първия в страната семинар по теми, свързани с историята на автомобилите и новите технологии за консервация и  реставрация.

 За най-малките посетители бе създадено ателие на открито, в което те пресъздаваха в цвят любимите си коли от миналото. Друга атракция бе тролейбусът на фирма „Общински Автотранспорт“, върху който всеки желаещ можеше да нарисува по нещо. За ретро духа допринесе и модното ревю на учениците от Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“, а за музиката се погрижиха група „Сода Акустик“.

Международен тунинг фестивал Маска

Хиляди русенци и гости на града посетиха Междунардния тунинг фестивал Маска 2021, а повече от 140 участници от България и Румъния участваха в надпреварите. Освен на мощните тунинговани автомобили, гостите се радваха на дрифт шоу, офроуд трасе, по което шофьорите на джипове и АТВ-та показаха майсторски умения, бийч бар парти и атракциони за деца. За доброто настроение се погрижиха група „Скандау“, Александър Сано, D-Trax & MC P, DJ Vayan, DJ Bowax, NASIO & Sexy Car Wash и Детско-юношеският ансамбъл „Зорница“.

Събитието се проведе от 25 до 27 юни на полигона на ДЗС в Русе. То се реализира с подкрепата на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Община Русе. Плакети за цялостен принос към организацията на Международния тунинг фестивал „Маска“ получиха европейският шампион по дрифт Тодор Дунев, Йордан Младенов от Crazy Drift Team, както и г-жа Златомира Стефанова в качеството си на председател на УС на фондацията.

3D STREET ART FEST

Пет триизмерни рисунки бяха част от архитектурната среда на Кея в Русе. Творбите са резултат от петото издание на емблематичния за най-големия дунавски град 3D STREET ART FEST. Темата беше „Утопични светове“ и даде възможност на зрителите да се потопят в красивия свят на настоящето и бъдещето. Три от интерактивните триизмерни творби бяха на две равнини, а две -на една равнина. Във фестивала взеха участие петима художници – Азис Елгард от Германия с творбата си „Electro world“,  Миливой Костич от Сърбия с „ Алиса в утопия“, Невена Лефтерова с „Холограма“, Евгения Лефтерова с „Пълнолуние“ и Нина Ковачева с „Лунапарк“.  За своят труд участниците в инициативата получиха и специални награди.

Грийн рок фест 2021

В началото на 2021 година стартира подготовката на поредното издание на Грийн рок фест, който беше планиран за месец септември. Организиран беше конкурс за авторско изпълнение на младежки групи. Отправена беше покана към емблематичните български банди „Фактор“ и „Кикимора“, с които в последствие беше сключен и договор. Ангажиран за събитието беше и вокалистът на група „Рейнбоу“ Дуги Уайт, на когото беше закупен самолетен билет. Във връзка със Заповед № № РД-01-748/02.09.2021 г. на  Министъра на здравеопазването, в която се наложи забрана за провеждане на всички масови мероприятия, сред които концерти и музикални фестивали, свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ, фестивалът беше претрансформиран  в еднодневен концерт на младежки банди в Летния театър в Русе. Анулирани бяха договорите с групите „Фактор“ и „Кикимора“, като авансово платените средства бяха възстановени по сметка на Фондацията. Поради специфичните условия на авиационната компания, сумата от 485 лв. за самолетен билет на Дуги Уайт не бе върната. Невъзможно беше да бъде възстановена и сумата за рекламните материали 

Удивителният свят на знаещите 6-годишни -2

Повече от сто русенчета се посветиха на богатството на българския фолклор. В навечерието на Еньовден малчуганите демонстрираха знания за българските традиции и обреди, облечени в народни носии. В програмата се включиха и членове на пенсионерския клуб в ж.к. „Дружба“, които показаха на децата игри от своето детство, песни и танци, обичаи, характерни за нашия град. Ученици и преподаватели от Националното изкуство „Проф. Веселин Стоянов“ представиха пред децата народни инструменти, а музикантите от Общинския детски център за култура и изкуство свириха българска народна музика. През септември бяха създадени арт ателиета на открито, в които децата представиха знанията си за българските шевици, обреди и обичаи  Събитията бяха реализирани от русенската детска градина „Снежанка“.

Фотоконкурс „Моето незабравимо преживяване в Русе“

Приключи второто издание на фотоконкурса „Моето незабравимо преживяване в Русе“. През 2021 година в него участваха 34 професионалисти, любители, деца и младежи, които изпратиха 113 снимки.

В раздел „Пейзажи, събития и уловени моменти“, категория „Деца“, на първо място се класира Мартин Матеев от Русе за фотографията си „Огледални реалности“. В раздел „Пейзажи, събития и уловени моменти“, категория „Любители“, първото място грабна Севдалин Емануилов с фотографията си „Шопски лазарки“. Иво Ботев спечели първо място в раздел „Пейзажи, събития и уловени моменти“, категория „Професионалисти“, с фотографията си „Рок завинаги“. В раздел „Аерофотография“, категория „Професионалисти“, първа награда спечели Явор Мичев със снимката си „Русе чества 24-май“. В раздел „Аерофотография“, категория „Любители“, първа награда получи Петър Найденов за снимката си „Приливна мъгла“. Наградата на публиката грабна Цветелина Цветанова  с фотографията си „Есен-зима 2020“, а наградата на журито беше присъдена на Явор Мичев за фотографията му „Светият кръст“.

Отличените фотографи получиха парични награди, а творбите им бяха представени в изложба пред Съдебната палата в Русе

Изложба „Миналото днес“

В Световният ден на фотографията, за трета поредна година в Русе  беше експонирана изложба “Миналото днес“. Изложбата е опит да се направи връзка между минало и настояще. Посланието й е съхраняване на културно-историческото наследство, както и знанието за него. Експонираните 11 произведения съдържаха снимки, съхранявани в Държавен архив – Русе, съчетани в колаж със съвременния изглед на зданията и художествени елементи. Те представиха някои от емблематичните сгради на Русе: къщата на банкера Иваница Симеонов , построена по западноевропейски модел през 1895 г.; зданието на русенския затвор, открит през 1866 г.; сградата на банкера и търговец Сабетай Аврам Афталион в старата еврейска махала, строена през 1897 г. и по-късно използвана за Ловен дом; къщата на прочутия банкер Иван Буров, по-късно Пионерски дом; киното „Модерен театър“; сградата на питиепродавеца Стефан Гъдев от 1907 г., модерната за времето си  бирария „Кристал“; градските хали, построени по времето на русенския кмет Кирил Старцев; къщата на търговеца Шокрю Ахмедов от 1890 г.; сградата на търговеца и строителен предприемач Гатю Цонев от 1895 г. и търговската къща на Васил Радев. На произведенията бяха поставени QR кодове, чрез който по-любознателните можеха да прочетат повече за всяка една от сградите. Всяка една от снимките е придружена от текст на български и на английски език. Изложбата продължи до късна есен.

Национален конкурс за къс разказ „Мостове 4“

Фондация „Русе – град на свободния дух“ осигури наградите за четвъртото издание на Националния конкурс за къс разказ „Мостове“. Официална церемония по награждаване на участниците в се проведе на в началото на юни в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Наградата на журито беше присъдена на Зоя Христова-Димитрова  за разказа „Стената на Данчо“,  Наградата на читателите взе  Марта Радева за разказа „Очи“, Наградата на ДПК „Фортуна“ беше присъдена на Валентин Попов – Вотан за разказа „Последен грим за танц“, Фондация „Русе – град на свободния дух“ връчи награда на Здравка Христова за разказа „Меда“, приза на клуб „Мечтание“ грабна Вероника Кръстева за разказа „Начини да умра“ , а наградата на Дарик радио получи разказа „На прага“ на Милена Милева. Представен беше сборникът „Мостове 4“, който включва 21 разказа, участвали в конкурса. Обявено беше началото на петото, юбилейно издание на конкурса с тема „Шегите на Фортуна“. 

Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“

Фондация „Русе – град на свободния дух“ връчи две парични награди в размер на по 100 лв. на двама от отлично представилите се участниците в ХІV Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски”- Русе`2020.  Това са Николай Петков – АЕГ „Гео Милев“ – град Бургас и Даниел Цветанов – ПГПЧЕ „Петър Богдан“ – град Монтана. Освен това Николай получи голямата награда – статуетка „Стоян Михайловски” за литературно творчество, а Даниел спечели Голямата награда – статуетка „Стоян Михайловски” за журналистика.

Четиринадесетият национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски” беше организиран от Общински детски център за култура и изкуство в Русе. През 2021 година в него участваха 85 млади автори от 2 до 12 клас от цялата страна и 6 журналистически екипа.

Наука и образование

„За плодовете на земеделския труд“

На 17 май 2021 г  в  Регионална библиотека „Любен Каравелов“-Русе Сдружение „Образователна палитра“ и Фондация „Русе – град на свободния дух“ представиха проекта „“За плодовете на земеделския труд“.  В рамките на проекта ученици и техните ментори извършиха проучване на историческата памет на първото в България земеделско училище в „Образцов чифлик“. Кулминацията на проекта трябваше да бъде възстановка на местната селскостопанска изложба от 1896 година, организирана от земеделското училище. Поради усложнената епидемична обстановка Сдружението не успя да реализира проекта си до край и отпуснатите средства бяха възстановени по сметка на Фондация „Русе – град на свободния дух“

Конкурс „Младежи с екомисия“

Младите хора на Русе имаха възможност да предложат свои проектни идеи, с които да предложат решение на екологичен проблем в конкурса „Младежи с екомисия“.  Той се организира за първи път от Фондация „Русе – град на свободния дух“ и фирма „Експрес Сервиз“ ООД.

В надпреварата се включиха 6 проекта, представени от екипите на МГ „Баба Тонка“, АЕГ „Гео Милев“, ПГИУ „Елиас Канети“, ПГТ „Иван П. Павлов“, ОУ „Олимпи Панов“ и от 18-годишният Александър Петранов от СУПНЕ „Фридрих Шилер“.

Голямата награда спечели проектът BIO HUNTING на Димитър Попов, Ерин Сабриева и Момчил Христов от МГ „Баба Тонка“.  Младежите показаха как може ловните патрони да послужат за появата на нова растителност в обезлесени места. Освен грамоти и парични награди от по 150 лв. на участник, екипът получи и 4500 лв. за да реализира идеята си на практика през 2022 година.

Присъдени бяха и две втори места с парична награда от по 100 лв. за участник и грамоти. Те са за Ивайло Токусчиев, Десислава Георгиева, Елизабет Чолакова, Йоанна Костадинова и Анелия Николова от ПГИУ „Елиас Канети“. Младежите представиха проекта „Градината на мечтите“- една невероятна цветна приказка.

На второ място се класираха и Ивайла Баева, Мария Йолова, Мирая Гешева, Надежда Туркова  и Стела Станчева от АЕГ „Гео Милев“, които показаха как може да се направи брашно от обелки от ябълки, вместо да бъдат изхвърлени като отпадък.

Раздадени бяха и поощрителни награди – грамота и дръвче за засаждане.  Александър Кунев  и Генчо Панайотов от ПГТ „Иван П. Павлов“ ще получат помощ от фирми през 2022 г. за да реализират идеята си събиране и рециклиране на употребявано олио.

Конкурс „Посланик на свободния дух в моето училище“

12 учители от 7 училища и една детска градина бяха изненадани за с номинации от техните ученици в осмия конкурс „Посланик на свободния дух в моето училище“, който се осъществява от Фондация „Русе – град на свободния дух“ и „Еконт Експрес“ ООД. Видео посланията на децата и младежите стигнаха до преподавателите им чрез г-жа Златомира Стефанова и г-н Енчо Енчев –зам.- кметове на Община Русе и членове на Управителния съвет на  Фондация „Русе – град на свободния дух“.  Те се срещнаха с всеки един от претендентите и ги увериха, че са носители на най-ценната награда, която са получавали – любовта и признанието на техните ученици. 

Съобразно подадената информация и мотивите, изложени във видео материалите, бяха определени петима носители на приза. Статуетката „Посланик на свободния дух в моето училище“ и таблет получиха:

  • Даниела Кошарова – начален учител в ОУ „Ангел Кънчев“
  • Пепа Ангелова – начален учител в ОУ „Олимпи Панов“
  • Венцислав Ралчев – преподавател по история и география в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване
  • Соня Арнаудова-преподавател по английски език в ПГИУ „Елиас Канети“
  • Анета Русева – начален учител в СУЕЕ „Св. Константин – Кирил Философ“

Останалите седем претенденти за приза получиха грамоти и ваучери за книги.

Знание и растеж

През 2021 година конкурсната програма „Знание и растеж“ навършва 5 години. Тя е създадена по инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и „Еконт Експрес“ ООД. Програма „Знание и растеж“ допринася за подобряване на условията за личностно и професионално израстване на хората. Основните цели на програма „Знание и растеж“ са разширяване на възможностите за достъп до знание и създаване на условия за свободно човешко развитие, както и подкрепа за разгръщането на личностните и професионалните качества и умения на хората, чрез трупане на знания, пречупени през призмата на практическия опит.

За периода от 2016 до 2020 година по програма „Знание и растеж“ са одобрени 75 проекта на 35 организации, сред които културни институти, училища, детски градини, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и неправителствени организации. За реализирането на проектите са отпуснати 407 654,22 лв. Осъществени са 672 събития, създадени са 1651 творчески продукти, привлечени са 13 076 участници, а ангажираната с дейностите аудитория  надхвърля  130 000 души.

През 2021 година Програма „Знание и растеж“ беше популяризирана като успешен пример за партньорство на регионално ниво в международното списание „Кариери“ и във вестник „Капитал“.

Партньорството между Фондация „Русе – град на свободния дух“ и „Еконт Експрес“ ЕООД  във връзка с реализирането на програма „Знание и растеж“ продължава и през 2022 година. Подкрепата на програмата получиха 11 проекта на стойност 69 212,68 лв. Те ще бъдат реализирани през 2022 г.

След проведен конкурс по програма „Знание и растеж“ в края на 2020 година през 2021 година бяха реализирани  7 проекта, които получиха финансиране в размер на 58 583, 72 лв.

Проект „Изгубеното минало на Русе“

Жителите и гостите на Русе имат възможност за достъп до сгради, които вече са изчезнали или в такова състояние, че не могат да бъдат видени. Това са хотел “Ислях Хане”, ресторант-бирария Фишер, Кино Роял и първото застрахователно дружество “България”. Чрез 3D визуализацията беше създадена 360 градусови модели на екстериора, които са достъпни през вече изградена дигитална онлайн платформа и QR кодове. Идеята беше заложена в проекта „Изгубеното минало на Русе“ на Сдружение „Градоред“.

Проект „Създаване на съдържание за 360-градусова мултимедия в Пантеон на възрожденците – Русе“

Пантеонът на Възрожденците в Русе представя по иновативен начин исторически факти и данни на посетителите. По проект на Регионалния исторически музей, видео продукт чрез 360 градусова мултимедия визуализира в картини и звук ключови моменти от Българското Възраждане. Създаването на мултимедийния продукт засилва преживяването на туристите в експозицията и съдейства за увеличаване на туристическия поток в града.

Проект „Откриватели“

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ , за първи път в България отвориха врати зони „От 0 до 5“ и „Аргонавти“.  В първата има Къща на познанието, Приказно пространство и Тактилни сетивно-пространствени пана, благодарение на които най-малките жители на Русе ще проучват и експериментират в контролирана безопасна среда,  чрез допир, тактилни усещания и съвременни технологии.  В зона „Аргонавти“ тематичен акцент е интерактивен кораб-катерушка, оборудван с бутони, сензори и дисплеи, които симулират отделните компоненти на кораб, както и с интерактивни приложения с QR код и добавена реалност (AR). Децата с лекота могат да се запознаят с емблематични за нашия град места, предмети, личности, свързани с реката и града.

Проект „Робо фабрика“

Стотици деца от Русе имаха възможност да се запознаят с робота Марти. Роботът влезе за първи път в България, благодарение на проекта на Сдружение „В света на иновациите“. Учениците опознаваха различни науки, посредством игри с роботите и постоянна работа в екип. Изработената от експерт обучителна програма беше качена в Интернет и може да бъде използвана от учители и ученици във всеки един моменти в бъдеще. Чрез нея бяха поставени основите на малка русенска академия, която внедрява иновации и технологии в образованието, чрез нестандартни и атрактивни обучения за личностното развитие на децата. Обученията ще продължат и след края на проекта.

Проект „Финансова грамотност, предприемачество и изграждане на личностни умения“

По инициатива на Сдружение “От знание към умение“ десетки ученици имаха възможност да придобият знания по финансова грамотност. Част от тях научиха повече и за предприемачеството. Паралелно с това градиха и специфични личностни умения. За участниците това беше година на игри и придобити знания, година на забава и ключови умения. Обучителният модул е проектиран така, че участниците да не правят разлика между учене и игра.

Проект „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи

В СУПНЕ „Фридрих Шилер“ в Русе беше представена изложба и историческо изследване „Русенските военни части през Втората световна война“. Инициативата е по проект на немското училище и стартира в първите дни на март с ученици от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ и Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване. В продължение на осем месеца учениците издирваха и популяризираха исторически документи, свързани с мисията на Пети пехотен дунавски полк в годините 1940-1944. Това бе обучение по дигитализация, издирване, подбор и обработка на информация, стимулиращи учениците за активно включване в образователния и културен живот на Русе и региона, стремеж към личностно израстване и изява в индивидуален и екипен план.

Проект „Градим знания за Русе и България“

По изработването на креативна „Голяма книга на знанието за Русе и България“ работиха стотици деца от русенските детски градини, а техни ментори бяха учители, родители и членове на Клуб „Традиция“ и НЧ „Христо Ботев – 1908“ . Проектът „Градим знания за Русе и България“ е на ДГ „Слънце“. Възпитаниците на градината и техните приятели от ДГ „Синчец“ пресъздадоха чрез цветовете емблематични за Русе забележителности. Те влязоха в кабинета на банкера Буров и се запознаха с работата на първата банка и първото застрахователно дружество в България. Научиха повече за първия вестник на български език „Дунав”, печатан в първата печатница на стария Русчук. Паралелно с тези събития във всички групи по подходящ начин се отбелязаха и празниците от народния календар.

Спорт

Насърчаването на здравословния начин на живот и подобряването на културата на активност е сред основните приоритети на Фондация „Русе – град на свободния дух“. Професионалисти  и любители се обединиха около идеята за силата на спорта като инструмент за положителна промяна и споделен успех.

През 2021 година събитията по инициатива и с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ привлякоха стотици участници на различна възраст, които спортуваха заедно, обединени от идеята за удоволствие от движението.

Регионален турнир по скално катерене „Иван Томов“

16 състезатели премериха сили в първият Регионален турнир по скално катерене, носещ името на алпиниста Иван Томов на скалите край село Басарбово. За да се включат в него, там се събраха деца и младежи от Русе, Разград, Варна и София.

След оспорвана надпревара първата купа „Иван Томов“ и златен медал при момчетата получи Иван Обрешков от Русе . На второ място се класира русенецът Андрей Христов, а третото място си поделиха Баян Калугин от Русе и Борис Милчев от София.

Купа „Иван Томов“ и златен медал при момичетата спечели Яна Стефанова от Русе, а сребърен медал извоюва Лора Касърева от Разград.

След състезанието участниците заедно посадиха дъб, с идеята дървото да напомня на катерачите, които се събират в местността, за успехите на покойния русенски алпинист Иван Томов.

Преди това в продължение на два месеца над 20 деца и младежи имаха възможност да тренират на скалите край х. „Алпинист“, с. Басарбово. Заниманията се водиха от опитни катерачи, алпинистите Теодор Кисимов и Георги Георгиев.

Фестивал на колелца

За втора поредна година в Русе се проведе Фестивалът на колелца, който събира любители на ролери и тротинетки. Кейовата зона под хотел „Рига“ бе мястото, където младите ентусиасти показаха своите умения. Събитието започна с представяне на начинаещите. В продължение на два часа най-малките показваха майсторство и техника на колелца, а най-добрите бяха отличени от кмета Пенчо Милков. По-късно се включиха и по-опитните участници с ролери и тротинетки. Най-изявените от тях награди Елена Минкова – изпълнителен директор на Фондация “Русе – град на свободния дух”. Във фестивала се включиха близо 100 души. През 2021 година всички участници с тротинетки получиха и стикери с образа на Апостола на свободата Васил Левски с посланието „За лъвски скокове“.

Първи стъпки на кънки върху лед

Стотици русенци имаха възможност да получат безплатни уроци по каране на кънки върху лед. Желаещите да се включат бяха запознати как могат да се пързалят по леда безопасно. За начинаещите кънкьори бяха предвидени обучителни тренажори под формата на пингвинчета и мечета. Уроците се провеждаха всяка събота на Ледената пързалка в Русе  Там оживяха и любимите на децата герои от приказки и анимационни филми.  Малчуганите имаха възможност да се пързалят с Масленка, Спайдърмен, Маша и Мечока, Мики и Мини Маус, Мечо Пух и неговите приятели. В първите съботи на декември част от Коледната ледена магия бяха снежинки, джуджета, еленчета, а на 23 декември на кънки се качиха Дядо Коледа и Снежанка. Поредицата от приказки бяха разказани на леда от аниматорите на „Веселяци“.

Популяризиране на Русе  в национален и международен мащаб

  • Продължава практиката на Фондация „Русе-град на свободния дух“ по администрирането на сайт.  Той съдържа актуална информация, както за  дейността на фондацията, така и за всички инициативи в областта на изкуството, културата, образованието и спорта на територията на Община Русе. 
  • Фондация „Русе-град на свободния дух“ поддържа собствена страница в социалната мрежа Фейсбук, както и собствен канал в YOU TUBE.
  • Дейността на фондацията и инициативите, които тя подкрепя намират широк обществен отзвук в 335 публикации, аудио и видео репортажи в местни и национални медии.
  • Във връзка с кампанията „Русе – град на свободния дух“ едноименната Фондация и Държавен архив – Русе реализират инициатива под мотото „Русенски истории“, чиято цел е популяризирането на малко известни факти около живота на хората в града на свободния дух. 

Създаване на устойчива мрежа от партньорства и междусекторно сътрудничество

  • В рамките на кампанията “Русе – град на свободния дух“ за първите шест месеца на 2021 г. беше създадено партньорство с  местни и национални културни и образователни институти, неправителствени организации и др.  
  • Представители на бизнеса от Русе  и страната, русенци приеха кампанията „Русе – град на свободния дух“ като своя кауза и отделиха средства.  За отчетния период са постъпили 17  дарения, на обща стойност  99 867,68 лв.

ДАРИТЕЛИ НА ФОНДАЦИЯ „РУСЕ-ГРАД НА СВОБОДНИЯ ДУХ“

ЗА ПЕРИОДА 1 ЯНУАРИ – 30 ЮНИ  2021 Г.

  1. „ДЗИ Животозастраховане“ ЕАД – по договор 1/15.04.2021 г.- подкрепа за проект Международен тунинг фестивал „Маска“ в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  2. ДЗИ Общо застраховане ЕАД – по договор 2/15.04.2021 г. – подкрепа за проект Международен тунинг фестивал „Маска“ в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  3. ВИТТЕ Аутомотив България ЕООД- по договор 3/15.04.2021 г. – подкрепа за проектите Парад на ретро автомобили и мотоциклети и Грийн рок фест в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  4. „Балканцинк“ АД- по договор 4/18.05 2021 г. – подкрепа за проект Парад на ретро автомобили и мотоциклети в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  5. Бадер България КД- по договор 5/20.05.2021 г. –  подкрепа за проект Международен тунинг фестивал „Маска“ в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  6. Санси ООД- по договор 6/20.05.2021 г. – подкрепа за проект Фестивал на колелца в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  7. „Топлофикация Русе“ АД – по договор 7/ 7.06.2021 г. – подкрепа за кампанията „Русе – град на свободния дух“
  8. „Ауто Хит“ ООД – по договор 8/7.06.2021 г. – подкрепа за проект Парад на ретро автомобили и мотоциклети в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  9. „Оргахим“ АД – по договор №9/15.07.2021 г. – подкрепа за 3D STREET ART FEST в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  10. „Водоснабдяване и канализация-Русе“ ООД – по договор №10/28.07.2021 г. – подкрепа за Грийн рок фест в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  11. „Ас –Строй“ ЕООД – по договор №12/19.08.2021 г. – подкрепа за проект „Миналото днес“ в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  12. „Строително оборудване“ ЕООД – по договор №13/19.08.2021 г. –  подкрепа за проекти 3D STREET ART FEST и Грийн рок фест в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  13. Нотариус Светлозар Стоилов – Шумен – по договор №14/23.08.2021 г. – подкрепа за проект Грийн рок фест в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  14. „Тива Плюс“ ООД – по договор №15/25.08.2021 г. – подкрепа за проект Регионално състезание по скално катерене „Иван Томов“ в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  15. „Еконт Експрес“ ООД – по договор №16/21.10.2021 г.- подкрепа за проект Конкурс „Посланик на свободния дух в моето училище“ в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  16. „Експрес Сервиз –ООД“ ООД– по договор №17/24.11.2021 г. – подкрепа за проект Конкурс „Младежи с екомисия“ в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“
  17. „Еконт Експрес“ ООД – по договор №19/7.12.2021 г. – подкрепа за  конкурс за проекти „Знание и растеж“  в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“

ФИНАНСОВ ОТЧЕТ НА ФОНДАЦИЯ „РУСЕ-ГРАД НА СВОБОДНИЯ ДУХ“

ЗА ПЕРИОДА 1 ЯНУАРИ – 31 ДЕКЕМВРИ 2021 Г.

  Разходи за периода 1 януари -31 декември 2021 г.
Бюджетни раздели/планирани средства в лв.Вид разходСума в лв. 
Човешки ресурсиТрудови възнаграждения24 630,88 лв. 
38 500 лв.Осигуровки и данъци13 065,52 лв. 
 Общо:37 696,40 лв. 
 Остатък от  планираните средства:803,60 лв. 
 
Външни услуги и рекламаПоддръжка на офис: консумация на електричество, вода и газ555,14 лв. 
15 000 лв.Данък сгради и ТБО – офис199,38 лв. 
 Потребление на мобилни и електронни съобщителни услуги409,21 лв. 
 Застраховка на офис170,00 лв. 
 Хостинг услуги180,00 лв. 
 Софтуерни услуги50,00 лв. 
 Такса –  електронен подпис48,00 лв. 
 Административни такси26,00 лв. 
 Банкови такси520,00 лв. 
 Превод на книжка за отчет252,00 лв. 
 Отпечатване на книжки  „Отчет за дейността на Фондация „Русе -град на свободния дух 2019“2 340,00 лв. 
 Счетоводна услуга4 500,00 лв. 
 Юридически услуги1 666,31 лв. 
 Канцеларски материали и консумативи1 219,96 лв. 
 Закупуване на експо пана – 6 бр.1 272,00 лв. 
 Куриерски услуги10,89 лв. 
 Бетонни тежести90,00 лв. 
 Общо:13 508,89 лв. 
 Остатък от  планираните средства:1 491,11 лв. 
Командировки в страната и чужбинаНе ползвани–   лв. 
2 000 лв.  
 Общо:–   лв. 
 Остатък от  планираните средства:2 000,00 лв. 
Реализиране на проекти по програма “Местни инициативи”и подкрепа в рамките на фонд “Лицата на Русе”Проект „Изгубеното минало на Русе“ по договор за грант16 250,00 лв. 
236 751 лв.Проект „Финансова грамотност и предприемачество“-по договор за грант9 000,00 лв. 
 Проект „Робо фабрика“- по договор за грант5 957,64 лв. 
 Първи транш1 817,64 лв. 
 Втори транш4 140,00 лв. 
 Проект „Създаване на съдържание за 360-градусова мултимедия в Пантеон на възрожденците – Русе“ -по договор за грант11 000,00 лв. 
 Първи транш6 000,00 лв. 
 Втори транш5 000,00 лв. 
 Проект „Откриватели“- по договор за грант13 389,08 лв. 
 Първи транш7 992,72 лв. 
 Втори транш5 396,36 лв. 
 Проект „Съживени моменти от историята на Русе“-по договор за грант1 124,40 лв. 
 Проект „Градим знания за Русе“-по договор за грант1 863,00 лв. 
 Проект „Парад на ретро автомобили и мотоциклети“6 718,41 лв. 
 Закупуване на принтер и консумативи за ретро фото357,00 лв. 
 Смола за изработка на награди240,00 лв. 
 Дизайн рекламни материали96,00 лв. 
 Микрофибърни кърпи -награди387,03 лв. 
 Награди за участници-автокозметика1 395,06 лв. 
 Награди за участници720,00 лв. 
 Награди за участници-материали за изработка90,00 лв. 
 Куриерска услуга6,54 лв. 
 Отпечатване на 100 бр. плакати189,60 лв. 
 Материали за изработка на награди32,04 лв. 
 Настаняване на жури за Парад на ретро автомобили390,00 лв. 
 Водещ250,00 лв. 
 Озвучаване500,00 лв. 
 Графичен дизайн и предпечатна подготовка на винили150,00 лв. 
 Рекламни материали и награди1 090,74 лв. 
 Награди -договор за дарение655,00 лв. 
 Материал за изработка на награди169,40 лв. 
 Проект „Международен тунинг фестивал „Маска“ –  грант15 000,00 лв. 
 Първи транш7 500,00 лв. 
 Втори транш7 500,00 лв. 
 Проект „Конкурс за къс разказ Мостове“190,67 лв. 
 Награди за лауреати-пластики -5 бр.185,70 лв. 
 Куриерска услуга4,97 лв. 
 Проект „Фестивал на колелца“2 495,30 лв. 
 Организиране на спортни игри и състезания за ролери и тротинетки870,00 лв. 
 Награди – купи и медали.135,30 лв. 
 Предметни награди за 10 състезания890,00 лв. 
 Тениски с печат – 100 бр.600,00 лв. 
 Проект „Удивителния свят на знаещите 6-годишни“-договор за грант2 979,00 лв. 
 Грийн рок фест 20211 173,80 лв. 
 Самолетен билет -Дуги Уайт485,00 лв. 
 Дизайн на банер и плакати и отпечатване на 400 бр. афиши652,80 лв. 
 Дизайн на винил за билборд36,00 лв. 
 Хотелско настаняване на 58 хористи от хоровете „Дунавски вълни“ и „Свети Георги Победоносец“ за участие в София3 000,00 лв. 
 Регионален турнир по скално катерене „Иван Томов“-договор за грант2 500,00 лв. 
 Изложба „Миналото днес“1 255,07 лв. 
 Фото заснемане и графичен дизайн200,00 лв. 
 Превод на текстове136,08 лв. 
 Печат на винил894,24 лв. 
 Печат на фолио15,60 лв. 
 Консумативи9,15 лв. 
 Национален ученически конкурс за литература и журналистика „Стоян Михайловски“220,00 лв. 
 Парични награди- 2 бр.200,00 лв. 
 Данък20,00 лв. 
 Конкурс „Младежи с екомисия“6 244,84 лв. 
 Парични награди- проект „Градина на мечтите“500,00 лв. 
 Парични награди – проект Farina Flo500,00 лв. 
 Парична награда участници- проект Bio Hunting450,00 лв. 
 Данък145,00 лв. 
 Реализиране на проект Bio Hunting4 500,00 лв. 
 Отпечатване на подаръчен ваучер21,60 лв. 
 Рамки за грамоти128,24 лв. 
 Конкурс и изложба „Моето незабравимо преживяване в Русе“7 296,24 лв. 
 Изложбени пана- 6 бр.1 800,00 лв. 
 Изработка на награди и винили за изложба1 416,24 лв. 
 Графичен дизайн230,00 лв. 
 Парични награди-участници3 500,00 лв. 
 Данък350,00 лв. 
 Конкурс „Посланик на свободния дух в моето училище“3 356,60 лв. 
 Ваучери за книги-12 бр.1 050,00 лв. 
 Статуетки – 5 бр.180,00 лв. 
 Куриерска услуга3,65 лв. 
 Таблети – 5 бр.2 095,02 лв. 
 Рамки за грамоти27,93 лв. 
 3D STREET ART FEST16 118,85 лв. 
 Самолетни билети- 2 художници1 133,04 лв. 
 Трансфер480,00 лв. 
 Автокран за монтиране на конструкции144,00 лв. 
 Изготвяне на идейни проекти и изработване на 3 бр. картини на две равнини3 500,00 лв. 
 Ремонт на конструкции1 230,00 лв. 
 Монтаж и демонтаж на конструкции414,96 лв. 
 Бои за рисуване82,00 лв. 
 Куриерска услуга52,97 лв. 
 Бои за рисуване1 395,30 лв. 
 Графичен дизайн -рекламни материали200,00 лв. 
 Отпечатване на рекламни материали-винили696,56 лв. 
 Кетъринг за участници- 5 дни400,00 лв. 
 Нощувки1 293,84 лв. 
 Тест за Ковид на участник85,00 лв. 
 Материали302,00 лв. 
 Материали111,43 лв. 
 Тиксо8,29 лв. 
 Куриерска услуга9,36 лв. 
 Награди – статуетки168,00 лв. 
 Винил41,56 лв. 
 Спрей16,98 лв. 
 Статив за прожектори34,55 лв. 
 Материали9,94 лв. 
 Материали103,55 лв. 
 Транспортна услуга+ кран150,00 лв. 
 Балатум, туби, количка251,80 лв. 
 Материали и консумативи13,17 лв. 
 Напитки за участници46,93 лв. 
 Ремонтна лента7,99 лв. 
 Материали-четки, ванички, макетен нож, лента за боядисване и др.235,77 лв. 
 Куриерска услуга9,46 лв. 
 Линолеум за 2 бр. рисунки615,44 лв. 
 Хонорар – Миливой Костич1 000,00 лв. 
 Хонорар – Азис Едгард1 000,00 лв. 
 Данък-граждански договор -двама художници220,00 лв. 
 Нощна охрана654,96 лв. 
 Първи стъпки на кънки върху лед7 300,00 лв. 
 Осигуряване на професионални инструктори4 500,00 лв. 
 Игри за деца, семейни игри, боди арт2 800,00 лв. 
 Общо:134 432,90 лв. 
Остатък от  планираните средства:102 318,10 лв. 
   
 Общо направени разходи за периода от 1 януари до 31 декември 2021 г.185 638,19 лв. 
Кампания „Талант без граници“
Приходи 2021 г.
Преходен остатък от 2020 г.                       8 681,83 лв.
ОБЩО ПО СМЕТКА:                       8 681,83 лв.
Разходи 2021 г.
Банкови такси                            68,50 лв.
Дарение на УН при НУИ „Проф. Веселин Стоянов“                       8 574,00 лв.
Остатък от депозитни средства по сметка                            39,33 лв.
ОБЩО:                       8 681,83 лв.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                   (Иво Пазарджиев)