Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

114 години Независима България

„Днес честваме едно от най-значимите събития от новата си история. От свое и името на Общински съвет – Русе Ви поздравявам по случай Независимостта на България.
България става политически пълноценна и равна на останалите държави след обявяване на независимостта – извоювана без чужда помощ, благодарение на самочувствието и увереността на българския народ.
В ден като днешния ние сме длъжни да си припомним събитията, които са ясен знак за силната политическа воля на българския народ и неговото желание да гради сам своето бъдеще. Нека отдадем необходимата почит в знак на признателност на онези, които със своите действия и политика ни дадоха пример за единство, дадоха живота си и отвоюваха независимостта на нашата Родина.“

С тези думи председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев се обърна към русенци и гостите на града по повод днешния празник – 114 години от Независимостта на България.

На тържествената церемония в центъра на града областният управител Анатаоли Станев и кметът на Община Русе Пенчо Милков отправиха приветствия. Отслужен беше и благодарствени молебен от свещеници от Русенската Света Митрополия начело с Негово Високопреосвещенство Наум. В чест на светлата дата беше строена и почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове. Също така присъстващите имаха възможността да чуят текста на манифеста, с който е обявена Независимостта на България.

Водещ на събитието бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Любомир Кънев. По традиция тържествената церемония, която бе организирана от Община Русе, завърши с полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още служебният министър на правосъдието Крум Зарков, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, общински съветници, както и множество представители на държавната и местна власт. На събитието присъстваха още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, както и администраторът на Община Гюргево Йонел Мускалу и заместник-председателят на Окръжния съвет Елизабета Михалча.