Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

150 години безсмъртие за Апостола

150-ата годишнина от обесването на Васил Левски беше отбелязана на 18 февруари пред паметника на героя в Парка на възрожденците в Русе. Церемонията е съвместна инициатива на Община Русе и Областната администрация.

Почетният караул и Младежкият гвардейски отряд се строиха под звуците на тържествени маршове, изпълнени от Общинският духов оркестър. Възпитаници на Общинския детски център за култура и изкуство изпълниха „Обесването на Васил Левски“ и „Песен за Апостола“.

Заупокойна молитва в памет на героя и благодарствен молебен бяха отслужени от Главиницкия епископ Макарий, викария на Русенския митрополит и свещеници от Русенската Света митрополия.

Заместник-председателят на Общински съвет – Русе Наталия Кръстева и председателят на групата на „Патриотите – ВМРО“ в местния парламент Асен Даскалов положиха венец от името на Общинския съвет пред паметника на Апостола на Свободата Васил Левски.

Събитието бе подготвено и реализирано от екипите на Областната и Общинската администрация, като то е по инициатива на кмета Пенчо Милков и областния управител Анатоли Станев. Подобно мероприятие се провежда за втори път в града след издигането на паметника на Левски през 2020 година в Парка на възрожденците. Церемонията започна с приемане на почетен караул от командира на Военно формирование 32420 – Русе и началник на гарнизона подполковник Павлин Илиев, като веднага след това той поздрави и 13-ия гвардейски младежки отряд. След това прозвуча стихотворението „На Левски“ от Недялко Йорданов, а присъстващите имаха възможността да чуят стихотворенията „Обесването на Васил Левски“ в изпълнение на 14-годишната Михаела Борисова и „Песен за Апостола“ от 12-годишния Константин Борисов. И двете деца са от Детска театрална работилничка към Общински детски център за култура и изкуство с художествен ръководител Йоланда Димова.

Заупокойна молитва в памет на Васил Левски беше отслужени от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. Общинският духов оркестър изпълни тържествени маршове и химна на Република България.

Негово Преосвещенство Макарий каза, че подвигът на Левски вдъхновява, но най-важното е да възлюбиш ближния. „Паметта на мъчениците за вярата пази църквата в своя спомен, в боогсложението, но паметта за националните герой трябва и е длъжно да пази Отечеството. Това ще продължи дотогава, докато има Отечество със съзнание и памет за онези, които са се потрудили да го има“, каза викарият на дядо Наум. 

Сред гостите на събитието бяха редица представители на общините от областта и общинските съвети, държавните институции, началникът на Военно окръжие I степен – Русе, заместник-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Пламен Даскалов, дарители и представители на инициативния комитет за изграждане на паметника. Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Венцислав Петков.