Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

2 юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

С венец от името на Общински съвет – Русе и с цветя председателят на местния парламент Иво Пазарджиев се включи в церемонията по отбелязване на днешния 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение русенци. Слово по случай деня на почит произнесе Областният управител Борислав Българинов. Поздравление към присъстващите отправи и кмета на Община Русе Пенчо Милков.

Сред официалните гости бяха още заместник-областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев, командирът на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, заместник-началникът на Военното окръжие подполковник Васил Петров, общински съветници и други представители на държавната и местна власт.

В церемонията взеха участие Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и Почетна рота на русенския гарнизон. Заупокойна молитва в памет на Ботев и другите герои, загинали за свободата на Отечеството, отслужиха свещеници от Русенската митрополия.

Тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение русенци и с вой на сирени в чест на Ботев и загиналите за свободата.